Ettevõtete maksuvõlad ulatusid 2,3 miljardi kroonini

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits.

Krediidiinfo maksehäireregistri andmetel oli kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete (ca 50 000) maksehäirete summa läinud aasta teisel poolel 1,5 miljardit krooni ning maksuvõlgade summa 2,3 miljardit krooni.


Koostatud statistika kohaselt jagunes maksehäirete summa (1,5 miljardit krooni) 2613 ettevõtte vahel ning maksuvõlgade summa (2,3 miljardit krooni) 9569 ettevõtte vahel.

Lisaks selgus Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008. ja 2009. aasta teise poole statistikast, et maksehäiretega ettevõtete arv on aktiivselt tegutsevate ettevõtete seas vähenenud 23 protsenti.

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on samal perioodil kasvanud aga 30 protsenti.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga vähenenud kõikides sektorites, märkimisväärsemalt aga põllumajanduse (-48 protsenti) ning info ja side sektoris (-43 protsenti).

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on endiselt kasvanud kõikides sektorites. Kõige rohkem on maksuvõlgadega ettevõtete arv suurenenud finants- ja kindlustus- ning elektrienergia sektoris (mõlemas 67 protsenti) ning kõige vähem veevarustussektoris (6,5 protsenti).

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arvu vähenemine märgatavaim Hiiumaal (53 protsenti), Läänemaal (47 protsenti) ja Viljandimaal (41 protsenti).

Maksuvõlgadega ettevõtete arvu kasvuprotsent on enim suurenenud Valgamaal (53 protsenti) Läänemaal (50 protsenti) ning Jõgevamaal (45 protsenti). Kõige vähem on maksuvõlgadega ettevõtete arv kasvanud Võrumaal (20 protsenti) ja Harjumaal (25 protsenti).

Statistika põhjal võib öelda, et majanduslangus on puudutanud kõikide suurusklassi ettevõtteid - maksuvõlgadega ettevõtete arv on aastaga ühtlaselt kasvanud.

Vaatamata raskele ajale ei ole olnud ligi 95 protsendil aktiivselt tegutsevatel Eesti ettevõtetel poolaasta jooksul võlgu äripartnerite ees ja 80 protsendil ei ole olnud ühtegi maksuvõlga riigi ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles