Ehitajate töö odavnes 15,9 protsenti

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad.
Ehitajad. Foto: SCANPIX

Ehitushinnaindeks langes 2009. aastal 2008. aasta keskmisega võrreldes 8,5 protsenti. Indeksi langust mõjutas enim tööjõu odavnemine 15,9 protsenti.


Ehitushinnaindeks langes 2009. aasta neljandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 10 protsenti, teatas statistikaamet.

Kui aastate võrdluses odavnesid kulutused ehitustöölistele 15,9 protsenti, siis neljandas kvartalis mõjutas indeksi langust peamiselt tööjõu odavnemine 17,6 protsenti. Tööjõud ehk ehitajate palk oli seega põhiline, mille pealt ehitajad mullu kokkuhoidsid ning ehitamine ise odavamaks muutus.

Võrreldes mullu kolmanda kvartaliga oli ehitushinnaindeksi muutus -0,9 protsenti, peamiselt mõjutas seda tööjõu odavnemine.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles