Soodsa stardiga kinnisvarahinnad meelitavad ostuhuvilisi

, Pindi Kinnisvara vanemmaakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eksklusiivsete korterite hinnad Tallinna vanalinnas pole ka masuajal oluliselt langenud, meelitades jätkuvalt välismaiseid ostjaid, kes endale hea asukohaga esinduskortereid 
otsivad.
Eksklusiivsete korterite hinnad Tallinna vanalinnas pole ka masuajal oluliselt langenud, meelitades jätkuvalt välismaiseid ostjaid, kes endale hea asukohaga esinduskortereid otsivad. Foto: Peeter Langovits

Kiire müügivajaduse tõttu langetatud kinnisvarahinnad on turule toonud taas ostjatevahelise enampakkumise, kirjutab Pindi Kinnisvara vanemmaakler Tiia Sooaluste kinnisvara erilehes Kodu ja Kinnisvara.


Enampakkumise käigus on mõnegi atraktiivsema kinnisvaraobjekti hind tõusnud kümnete protsentide võrra.



Ma ei räägi kohtutäiturite või pankrotihaldurite korraldatavatest enampakkumistest, mis on seaduse järgi täitev- või pankrotimenetluse kohustuslik osa.



Suuremad kinnisvarabürood on viimaste kuude jooksul korraldanud mitmeid oksjone vabamüügis olevatele objektidele, millede omanikupoolne järsk hinnalangetus on toonud mitu tõsist ostuhuvilist.



Teadlikud ostjad


Viimase poole aasta jooksul on täheldada trendi, kus müügipakkumiste arv langeb kiirelt. Seda põhjusel, et paljud müügihuvilised ei saa suure laenukoormuse tõttu enam vara ilma pangale peale maksmata realiseerida ning loobuvad müügist.



Seejuures võib märgata, et enamik müüki tulnud uutest varadest on nii-öelda tüüpobjektid, mida on jätkuvalt liiga palju. Üha defitsiitsemaks muutuvad aga piirkonnasiseselt positiivselt eristuvad objektid, mida jõukamad ostjad ajavad tikutulega taga.



Enampakkumisi ongi korraldatud kallitele ning tugevalt eristuvatele varadele. Olgu selleks siis stiilne, kahetasandiline korter Pelgulinnas, oma aiaga väike maja Kalamajas, luksuslik ja merevaatega korter kesklinna tornmajas või omanäoline eramu mererannal.



Neid lisandub müüki vähe ning needki pakkumised on tavaliselt hingehinnaga. Vastuvõetava hinnataseme juures leidub aga huvilisi kohe mitu.



Sellised ostjad on turul pakutavate objektidega hästi kursis ja valmisolek tehingu sooritamiseks on neil olemas – sellest annab märku kas või ostja teadlikkus, kui palju ja millisest pangast nad laenu võtavad.



Markantseima näitena võib  tuua kuu tagasi müüki pandud Tornimäe kaksiktorni eksklusiivkorteri, mille vastu tundis tõsist huvi suisa kaheksa isikut.



Loogilise jätkuna lõppes müügiprotsess enampakkumisega. Objekti müügivajaduse eripära tõttu ei saa me välja tuua küll lõplikku hinda, kuid olgu siiski öeldud, et hoone viimastel korrustel paiknenud korteri alghind oli vaid veidi üle 40 000 krooni ruutmeetri kohta.



Diferents suureneb


Enampakkumistel osalevad isikud on turuolukorra endale väga põhjalikult selgeks teinud. Nad teadvustavad, et isegi siis, kui hinnalangus 2010. aasta esimeses pooles jätkub, hakkab hinnadiferents kallimate ja odavamate varade puhul järjekindlalt suurenema.



Kui külluseaastatel hägustus diferents pideva hinnakasvu varjus ning langusaastatel paanika ning hirmu mõjul, siis 2010. aastat peetakse stabiilsuse saabumise ajaks.



Parema vaate, siseviimistluse ning piirkonnasisese asukohaga vara hakkab keskpärasest elamispinnast oluliselt rohkem maksma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles