Japan Airlines läks pankrotti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötaja Tokio Hanada lennujaamas vaatamas Japan Airlinesi lennuki möödumist.
Töötaja Tokio Hanada lennujaamas vaatamas Japan Airlinesi lennuki möödumist. Foto: AP / Scanpix

Täna läks pankrotti Jaapani lennufirma Japan Airlines. Tegemist on riigi suuruselt viienda ärialase läbikukkumisega.


Valitsus on lubanud eraldada 900 miljardi jeeni (9,9 miljardit dollarit), et lennukid lendamas hoida, kuni firma ümber korraldatakse.

Statistikafirma Teikoku Databanki arvestuste kohaselt on see Jaapani suurim pankrot alates Teise maailmasõja päevist, kui finantssektor välja arvata.

Endine riigifirma JAL on käibe poolest Aasia suurim lennukompanii. Viimased kolm ja pool aastat on nad aga kahjumeid kannatanud.

JALi restruktureerimine on usaldatud riiklikule investeerimisfondile nimega Enterprise Turnaround Initiative Corporation (ETIC). Viimane on lubanud süstida lennufirmasse 3,3 miljardit dollarit värsket kapitali.
Ühtlasi tagatakse JALile juurdepääs 600 miljardi jeeni suurusele maksudega tagatud krediidiliinile, millest 350 miljardit annab ETIC ning ülejäänu tuleb Jaapani Arengupangast.
Lisaks sellele on võlausaldajad kandma kahjumisse 730 miljardit JALi 2092 miljardi jeeni suurusest brutovõlast, mis ületab ettevõtte varade väärtuse 868 miljardi jeeni võrra.

Vastutasuks valitsuse toetuse eest peab JAL nõustuma radikaalse saneerimisplaaniga. Järgmise kolme aastaga likvideerivad nad kolmandiku oma töökohtadest, täpsemalt 15 700.

Ühtlasi loobutakse lendudest kahjumlikel marsruutidel ning müüakse ära ligikaudu pooled allesjäänud tütarfirmadest, mida on veidi üle saja.

Seega kahaneb oma parimatel päevadel restorane, golfiradu ja ostukeskuseid omanud impeerium tunduvalt.
JALil on siiamaani 58 hotelli ja restorani, samuti 50-protsendiline osalus JAL Card krediitkaardiäris.
Pankrotimeetmete eesmärgiks on räsitud lennufirma 2012. aasta märtsis lõppevaks majandusaastaks taas kasumit teenima panna.

JALi aktsiad kosusid tänase börsipäeva jooksul varahommikusest madalpunktist 4 jeeni juures ja sulgusid varasemaga samal tasemel, hinnaga 5 jeeni.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles