USA pangad Obama maksu osas kahes leeris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JP Morgan Chase & Co juhatuse esimees Jamie Dimon eelmisel nädalal ajakirjanike küsimustele vastamas. Kuuldavasti on JP Morgan üks nendest pankadest, kes soovitavad enne pangamaksu vastu sõtta minekut tõsiselt järele mõelda.
JP Morgan Chase & Co juhatuse esimees Jamie Dimon eelmisel nädalal ajakirjanike küsimustele vastamas. Kuuldavasti on JP Morgan üks nendest pankadest, kes soovitavad enne pangamaksu vastu sõtta minekut tõsiselt järele mõelda. Foto: NYT/SCANPIX

Suurte investeerimispankade ridades ilmnevad Obama pangamaksu osas suured erimeelsused. Ühed uurivad võimalusi kohtu vahendusel vastulööki anda, teised kardavad poliitilist tagasilööki ja manitsevad ettevaatlikkusele.


USA finantsturgude assotsiatsioon (SIFMA) kinnitas, et on palganud õigusfirma Sidley Austini juhtivpartneri Carter Phillipsi uurima võimalusi, kuidas sellele «täpselt sihitud ja karistuseks mõeldud» maksule reageerida. Phillipsil on tagataskus 57 USA ülemkohtus peetud lahingut.

Samas on ilmne, et kõik liikmespangad ei pruugi pooldada sellist mastaapset aktsiooni, millise Phillipsi kaliibriga mees tõenäoliselt üles keerutaks. Nii teataski assotsiatsioon täna, et võimalikke meetmeid arutada on veel liiga vara. Ühe lähedalseisva allika sõnul üritatakse eelnõud Kongressis muuta, enne kui apellatsioonimenetluse võimalusi otsima hakatakse.

President Barack Obama hoiatas panku möödunud nädalal, et nood ei üritaks uut maksu «lobitöötajate faalanksi ja advokaatide armee» abil rünnata.

«Mul on selline ettepanek, et täitke lihtsalt oma kohust,» ütles ta.

Mõned pankurid seda tõenäoliselt ka teevad.
«Finantssektor on parajas meeltesegaduses ning SIFMA tõttas ilmselt mõningatest võtmeliikmetest ette,» arvas üks asjaga seotud advokaat.

USA pankade tegevjuhid jäid äraootavale positsioonile. Advokaadi arvates kaaluvad nad tõsiselt, et isegi kui neil õnnestuks kohtulikult tõestada, et maks põhiseadusega vastuolus on, ei oleks võit ilmselt väärt seepeale vallanduvat rahva pahameeletormi.

«Mõned on jäänud väga mõtlikuks,» ütles ta. «Ma tean näiteks, et JPMorgan manitseb praegu kõiki sügavalt järele mõtlema, enne kui lahingusse tormata.»
«Finantstegelased peaksid kõik plussid ja miinused hoolikalt läbi kaaluma. Võib-olla oleks siiski kasulikum maksud, maksku mis maksab, ära maksta.»

JPMorgan keeldus küsimust kommenteerimast. Bank of America vastas SITMA sammu kohta esitatud küsimusele, et nad arutavad praegu valitsusega töökohtade loomise ja majanduskasvuga seotud probleemide üle. «Me keskendume praegu nendele aruteludele,» ütles BofA.

Copyright The Financial Times Limited 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles