Riskifond: Londonil on helge tulevik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London City.
London City. Foto: AFP / Scanpix

Ühe London City tuntuima riskifondi sõnul ootab linna eeloleval aastakümnel helge tulevik ning arenevate turgude finantsilise kasvulava enesestmõistetav staatus.


Ajal, mil pankurid Londonile hävingut ning riskifondide pagemist ennustavad - ning osad prominentsete fondide nagu BlueCrest Capitali ja Brevan Howardi töötajatest juba ongi Šveitsi-tee jalge alla võtnud - on Toscafund veendunud sootuks vastupidises.

Nemad usuvad kindlalt, et BRICi maade ehk Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina kasv tuleb Londonile üksnes kasuks.

«Eksivad need, kes arvavad, et Londonis 10 aasta pärast vaid umbrohi kasvab,» ütles Tosca vanemanalüütik Savvas Savouri. «Maailmas on niivõrd palju edasipüüdlevaid majandusi, kellel omad infrastruktuurid puuduvad.»

«Meil on head sidemed Indiaga, Pärsia lahe maadega, Hong Kongi kaudu isegi Hiinaga. Need turud vajavad aga läänemaist keskust,» väitis ta.

Savouri ennustab, et London tõmbab alanud aastakümnega ligi vähemalt 100 000 uut finantsteenustega seotud töökohta.

Toscafundi optimistlik hinnang on teravas kontrastis City üldise usalduskriisiga, mida detsembris kehtestatud pangaboonuste 50-protsendiline kasumimaks veelgi süvendas.

Pankurid on tõlgendanud kasumimaksu kui Briti üldist vaenuavaldust finantsteenuste sektorile. Enne seda, läinud aasta aprillis, oli tulumaksumäär 50 protsendi peale tõstetud. Boonusemaksuga võeti aga eriliselt sihikule just «kodutud» ehk Suurbritannias töötavad, ent maksude vältimiseks end alalise elanikuna mitte registreerinud isikud.

Selles staatuses on paljud muulastest tipp-pankurid.

Londoni linnapea Boris Johnson on hoiatanud, et pangad plaanivad tuhanded töökohad linnast ära viia. JPMorgan Chase andis isegi mõista, et nad võivad oma Euroopa peakorterile teist kodu otsima hakata.

Tosca väitel on tegemist tühjade ähvardustega. «Neile, kes kardavad, et maksud ja regulatsioonid pankurid Londonist minema peletavad, on meie sõnum järgmine: maksud kerkivad ka mujal, regulaatorid lähevad ka mujal agaramaks.»

USA president Barack Obama tegi möödunud nädalal teatavaks uue, kõiki suuremaid panku puudutava maksu, mis läheb viimastele alanud aastakümnel maksma vähemalt 90 miljardit dollarit.

Savouri prognoos põhineb üldistusel, mille võib teha Jaapani pankade tulekust Citysse 20 aastat tagasi.
«Kui BRICi panku tuleb Londonisse sealse elanikkonna kohta sama palju kui Jaapani omi, lisandub vähemalt 180 000 töökohta,» kirjutas ta möödunud nädalases kliendikirjas.

Kuigi kiri kiidab Londonisse 2012. aasta olümpia eel tehtavaid investeeringuid ning ennustab, et pealinna finantsteenused kasvavad kõige intensiivsemalt viie aasta jooksul pärast olümpiamänge, väidab fond ka üldises mõttes, et City väljavaated on roosilised. Ning seda vaatamata valitsuse poliitikale - mitte tänu sellele.

Tosca pidi 2008. aastal pärast valel ajal valedesse pankadesse tehtud investeeringuid peaaegu kokku varisema. Nad olid Washington Mutuali krahhi ajal panga suuruselt teised aktsionärid.

Pärast oma võtmefondi väärtuse 76-protsendilist kukkumist tõusis Tosca aga 2009. aastal jalgele ning genereeris ligi 45 protsenti kasumit.


Copyright

The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles