Venezuela püüab elektrikatkestustega energiat säästa

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venezuela pealinna Caracase osaline pimendamine öösiti on osa võimude säästuprogrammist.
Venezuela pealinna Caracase osaline pimendamine öösiti on osa võimude säästuprogrammist. Foto: Reuters / Scanpix

Majanduskriisi ja naftahinna languse tõttu raskustesse sattunud Venezuela võimud teatasid uuest elektri ratsionaliseerimise programmist, mille alusel hakkab kogu maa elanikkond igal nädalal neljaks tunniks vooluta jääma.


Elektrikatkestused tehakse erinevais blokkides üle riigi igal teisel päeval lisaks neile pimendustele, mis juba praegu regulaarselt mõjutavad elu maa lõunaosas, edastas

BBC News

.

Venezuela on samas ka üks maailma suuremaid naftatootjaid. Energia säästurežiimi kavatsetakse hoida vähemalt maini.

Opositsiooni hinnangul näitab äsjane samm taas valitsuse poliitika ebaõnnestumist ja suutmatust investeerida infrastruktuuri, kuid ministrite kinnitusel on põhjuseks hoopis veepuudus, mis mõjutab hüdroelektrijaamade tööd.

Venezuela suurima hüdroelektrijaama - Guri tammi juures on veetase  energiaministri sõnul langenud kriitiliselt madalale. Guri tamm rahuldab tavaliselt ligi 70 protsenti riigisisesest elektrivajadusest.

BBC korrespondendi sõnul on elektripuudus kimbutanud venezuelalasi juba kuid ning sisemaal rakendatakse säästurežiimiga kaasnevaid elektrikatkestusi juba mõnda aega.

Venezuela skandaalsele ja sõnakale presidendile Hugo Chávezele on see aasta alanud väga raskelt. Eelmisel nädalal teatas ta riigile rahvusvaluuta bolivari devalveerimisest, mis nädalavahetusel vallandas inflatsioonihirmus inimestes suure ostuhulluse.

Samuti on president Chávez isiklikult soovitanud inimestel mitte veeta duši all aega rohkem kui kolm minuti, et vett ja elektrit kokku hoida.

Televisioonis näidatakse regulaarselt ka klippe sellest, kuidas vett raiskamata oma hambaid pesta, samuti meenutatakse inimestele, et need lülitaksid välja oma õhukonditsioneere ja tulesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles