Google ähvardab Hiinast lahkuda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Internetiotsingu gigant Google Inc hoiatas pärast hiljutist häkkerite rünnakut, et ei kavatse enam sallida oma Hiina otsingumootori tsenseerimist, mis võib tähendada ettevõtte lahkumist maailma suurimalt internetiturult.


Google'i ähvarduse põhjuseks on detsembris korraldatud küberrünnakud e-postiteenuse vastu, millega ilmselt üritati tungida Hiina inimõiguslaste kontodele, vahendasid AFP ja Reuters.

Hiina turul neli aastat tegutsenud suurfirmat on sageli süüdistatud enesetsensuuri pärast, millega see leppis, et hiinlastele oma otsingumootorit avada.

Kommunistliku režiimi kehtestatud tsensuurireeglid on ühed rangemad maailmas ning nende täitmist jälgivad arvatavasti tuhanded netipolitseinikud.

Google teenis eelmise aasta kolmandas kvartalis üle poole oma 5,9 miljardi suurusest tulust Ühendriikidest väljaspool, ent Hiina osa selles pole avaldatud. Hiinas on praegustel andmetel üle 350 miljoni veebikülastaja, aga see turg kasvab kiiresti.

Ekspertide hinnangul ei pruugi lahkumine sealt USA firma tuludele lühiajaliselt suurt mõju avaldada, kuid pikemas perspektiivis annaks see konkurentidele, teiste seas Microsoftile ja mitmele kohalikule otsingumootorile, olulise eelise.

Mõned vaatlejad näevad tänases teates siiski vaid Google'i katset strateegilise lükkena enne uute keeruliste läbirääkimiste algust Hiina võimudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles