Mööblitööstuses võib kaduda sadu töökohti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblitootjail läheb raskeks.
Mööblitootjail läheb raskeks. Foto: Margus Ansu

Mööblitootjate liidu hinnangul põhjustavad viimase kuue kuu jooksul riigikogus vastuvõetud energeetikaalased otsused ja menetluses olev elektrituruseadus uusi hinnatõuse ja töökohtade kadumise lainet mööblitööstusettevõtetes.


«Kahekordistunud taastuvenergia tasu ja järsult kerkinud tehnoloogilise puidu hind, mis on tingitud pretsedenditust ümarpuidu põletamisest ebaefektiivsetes Narva Elektrijaamade kateldes, samuti elektrituru avamine ja sel ettekäändel Eesti Energia poolt pealesurutav elektrihinna tõus ei ole jõukohane eksportivale mööblitööstussektorile,» ütles mööblitootjate liidu juhatuse esimees Priit Tamm.

Eriti raskesse olukorda on tema sõnul sattunud Püssis tegutsev tehnoloogilist puitu kasutav Eesti ainuke mööbliplaadi tootja, mis varustab toormega suurt osa Eesti mööblitööstusest. Plaaditootmise lõpetamisel kaob pooltuhat töökohta Ida-Virumaal ja pool miljardit krooni eksporditulu. Mööblitootjad peavad plaati importima, mis toob vältimatult kaasa kulude kasvu, konkurentsivõime languse ja uue töökohtade kadumise spiraali.

Mööblitootjate hinnangul on pingutused eurole üleminekuks küll vajalikud, kuid elektrituru avamine ja taastuvenergia tasu kasv teenivad vaid monopoolse elektritootja ja turgu valitseva metsamajandaja ärihuve ega ole põhjendatud ühegi välise faktori või vajadusega.

Mööblitootjad on teinud riigikogus menetletavale elektrituruseadusele mitmeid parandusettepanekud, millest üks puudutab efektiivse koostootmise tingimuse sisseviimist elektri tootmisele puidust, selleks et vähendada ümarpuidu arutut raiskamist. Teiseks soovivad nad elektrituru avamise edasilükkamist kuni 1. jaanuarini 2011, mis aitaks ettevõtetel majanduslanguse ja avatud turu tingimustega kohaneda.

Tamme sõnul on nende ettepanekutega arvestamine ülioluline mööblisektori toimetulekuks rasketes majandustingimustes: «Mööblitööstus ja plaaditootmine on olnud tugevaks klastriks nelikümmend aastat. Plaaditootmise kadumisel muutub kogu ärimaastik. Vaevalt et uut plaaditehast siia kunagi rajatakse, sest see maksab miljardeid. Vastutustundetu oleks see asjatundmatute poliitiliste otsustega lõhkuda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles