Ettevõtted küsisid aktiivselt KredExi käendusi

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

KredExi teatel kasvas nende ettevõtluslaenu käenduste maht eelmisel aastal enam kui kaks korda.


Möödunud aastal oli KredExi poolt väljastatud käenduste maht 805 miljonit krooni, mis võimaldas 369 ettevõttel kaasata pankadest finantseerimist summas 1,5 miljardit krooni.



Võrreldes 2008. aastaga suurenes väljastatud käenduste summa koguni 125 protsenti.



Viimastel aastatel on märgatavalt suurenenud just käibekapitalilaenude aga ka pangagarantiide osakaal, samas kui investeerimislaenude osakaal on vähenenud.



KredExi ettevõtlus- ja ekspordidivisjoni juhi Lehar Küti sõnul on taolised trendid sõltuvuses majandustsüklist.



«Majandussurutise tingimustes vajavad ettevõtjad eelkõige käibekapitali ja investeerimisplaanid pannakse ootele. Kui oodatakse majanduskasvu, hakatakse uuesti ka hoogsamalt investeerima.



Täna võib tõdeda, et vaikselt hakatakse taas investeeringuid tegema,» ütles Kütt.



KredExi kehtivate käenduskohustuste summa ületas ettevõtluslaenude osas esmakordselt miljardi krooni piiri. Aastavahetuse seisuga oli portfelli mahuks 1,062 miljardit krooni. Aasta jooksul kasvas portfell 65 protsendi ehk 415 miljoni krooni võrra.



Tegevusalade lõikes moodustab KredExi portfellist kõige suurema osa puidutöötlemine (17 protsenti), millele järgnevad jae- ja hulgikaubandus (11 protsenti) ning metalli- ja metalltoodete tootmine (10 protsenti).




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles