Vene oligarhid lähevad Londoni börsile taastuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni börs.
Londoni börs. Foto: PA Wire/ Scanpix

Grupp Vene oligarhe valmistab oma firmasid ette Londoni börsile tulekuks, plaanitavad mitme miljardi dollarilised noteeringud näitavad ühtlasi, et City on nende meelest jätkuvalt õige paik kriisist räsitud varanduste taastamiseks.


Lähedalseisvate allikate sõnul valivad Venemaa suurima söetootja SUEKi omanikud Sergei Popov ja Andrei Melnitšenko sel nädalal välja pangad, kes neid Londoni ja Moskva börsidele tulekul nõustama hakkavad.

Väidetavalt kujuneb ettevõtte väärtuseks kuni 9 miljardit dollarit.

Vladimir Potanini kontrollitav Venemaa suurimaid meediagruppe ProfMedia on volitanud end Londoni börsile tulekul esindama Bank of America-Merrill Lynchi ja Credit Suisse'i ning loodab saavutada turuväärtuseks kuni 2 miljardit dollarit.

Mõlemad firmad peaksid tulema börsile käesoleva aasta teises pooles.

Londoni pankurite jaoks tähendab suurte Vene firmade tagasitulek, et City on sealsete magnaatide jaoks finantskeskusena jätkuvalt atraktiivne, mis on neile lohutuseks pärast seda, kui Oleg Deripaska oma alumiiniumifirmaga Rusal hoopis Hong Kongi börsi kasuks otsustas.

Hong Kongi börs andis pärast kuudepikkusi läbirääkimisi detsembris Rusalile küll rohelise tule, kuid seadis piirangud eraviisiliste investorite osalusele.
«Deripaska kogemus oli sisuliselt hoiatuseks Vene firmadele, kes kaalusid börsiletulekut kusagil mujal peale Londoni,» ütles UralSibi peastrateeg Chris Weafer.

Aktsia- ja maavarahindade kokkuvarisemine aastal 2008 sulatas märgatavalt paljude Venemaa jõukamate magnaatide varandusi.

Forbesi andmetel langes Potanini varade koguväärtus, mis 2008. aastal oli 19,3 miljardilt dollarit, 2009. aastaks 2,1 miljardi dollari peale. Popovi varandus kahanes samal ajal 6,4 miljardilt dollarilt 2,4 miljardile, Melnitšenko netoväärtus kukkus aga 6,2 miljardilt 1 miljardi dollari peale.

SUEKi tehinguga tuttava allika sõnul plaanib ettevõtte siseneda börsile ligikaudu 25 protsendi ulatuses ning tehingut on selle algfaasis valitud koordineerima Vene riigipank VTB ja Citigroup.

Edaspidi on plaanitud kaasata veel mitu panka, nende hulgas Bank of America Merrill-Lynch, Morgan Stanley, UBS ja Credit Suisse.

Eeldatavasti väljastab SUEK Londonis globaalsed deposiitaktsiad, mis esindavad nende kui Moskva börsil noteeritud ettevõtte aktsiaid ning peaksid meelitama ligi rohkem rahvusvahelisi investoreid.

 Copyright The Financial Times Limited 2010.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles