Ameeriklaste vähene laenamine ohustab majanduse taastumist

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Los Angelese Beverly Centeri kaubadnuskeskus. Kuigi analüütikud kartsidd, et USA tarbijate säästmise suurenemine ja ostude vähendamine hakkab majandust pärssima, tegi see aasta viimases kvartalis kuue aasta suurima tõusu.
Los Angelese Beverly Centeri kaubadnuskeskus. Kuigi analüütikud kartsidd, et USA tarbijate säästmise suurenemine ja ostude vähendamine hakkab majandust pärssima, tegi see aasta viimases kvartalis kuue aasta suurima tõusu. Foto: AFP / Scanpix

Ameeriklaste laenuvõtmine kahanes novembris juba kümnendat kuud järjest ning seekord oli see viimase ligi 70 aasta suurim langus, mis ületas mitmekordselt analüütikute prognoositut, kirjutab CNBC.


USA keskpanga Föderaalreservi teatel vähenes laenamine novembris 17,5 miljardi dollari võrra. Analüütikud olid oodanud vaid 5 miljardi dollari suurust vähenemist.

Dramaatiline langus tekitab uusi kartusi, et tarbijad jätkavad kulutuste vähendamist ning muudavad majanduse taastumise sellega raskemaks.

Isegi nendel inimestel, kes tahaksid laenu võtta, on seda pankadest raske saada, sest viimased on finantskriisis laenutingimusi oluliselt karmistanud.

Kui varem on analüütikuid murelikuks teinud ameeriklaste vähene säästmine, siis nüüd on olukord vastupidine ja kardetakse, et liigne säästmine muutub majanduse taastumisele saatuslikuks. Analüütikute kartused on põhjendatud, et sisetarbimine annab riigi majandusaktiivsusest 70 protsenti. Inimesed ei julge aga tarbimist suurendada, sest puudub kindlust töökohtade suhtes.

Reedel selgus, et detsembris kadus USAs veel 85 000 töökohta, mis tähendab, et alates 2007.aasta detsembrist on riigis kadunud enam kui 8 miljonit töökohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles