Elu odavnes mullu vaid pisut

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eestimaalane võib rõõmustada – statistikaameti teatel läks siinne elu eelmisel aastal tervelt 0,1 protsendi võrra odavamaks.


Tarbijahinnaindeksi suuremateks mõjutajateks olid mootorikütuse ja toidu odavnemine. Ehkki aasta lõpul oli mootorikütus kallim kui aasta algul, langes hind 2008. aasta keskmisega võrreldes mullu 13,4 protsenti. Piimatooted odavnesid 12,8 ja eluaseme või kontoripinna üürimine 31,3 protsenti.



Kokku kallines tarbija ostukorv mullu siiski keskmiselt 0,2 protsendi võrra. Eelmise aasta kevadprognoosis ootas Eesti Pank 2009. aastaks kaupade-teenuste 0,5-protsendilist odavnemist, sügisprognoosis aga muutus see seisukoht maksutõusude tõttu ning Eesti Pank prognoosis 0,1-protsendilist hindade tõusu.



Sügisene prognoos pakub ka, et tänavu jääb tarbija ostukorv ligikaudu samale tasemele mullusega. Tõusevad küll mitmed maksud, kuid teenuste osas on oodata hindade alanemist.



Detsembris olid kaubad 2008. aasta sama kuuga võrreldes 1,4 ja teenused 2,4 protsenti odavamad. Toiduained odavnesid 5,1 protsenti, tööstuskaubad aga muutusid kaks protsenti kallimaks.



2008. aasta detsembriga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu odavnemine 7,3 protsenti. Kolmandiku sellest andsid piimatooted, mis odavnesid 13,6 protsenti. 15 protsenti odavnes köögi- ja puuvili.



Konjunktuuriinstituudi sektorijuhataja Pille Liivaaugu sõnul andsid eelmise aasta ostukorvis tooni piimatoodete ja köögivilja hinnad, mis tuntavalt langesid.



Eriti palju odavnesid joogipiim, juust ja või, mis moodustavad Eesti inimeste ostukorvist küllalt olulise osa, ütles Liiva­auk. Põhiline mõju tuli seejuures maailmaturult, kus nõudlus piimatoodete järele vähenes.



Kuna meie ettevõtjad ei saanud enam nii palju eksportida, jäi toodang siinsele turule ja ülepakkumine langetas hinda. Samal ajal langes ka inimeste ostujõud, mis omakorda ei võimaldanud hindu samal tasemel hoida.



Teraviljatoodete puhul oli olukord Liivaaugu sõnul teine. Ehkki maailmaturul langesid nende hinnad palju, ei kajastunud see meie poelettidel. Kuna me teraviljatooteid eriti ei ekspordi, vähenesid ettevõtetel kulud ja langes käive, aga hindu alla ei lastud. Teine suur grupp, mis üldist hinnataset mõjutas, olid köögiviljad.



Nii odavalt kui sel sügisel, pole Liivaaugu sõnul Eestis poest porgandit ja kapsast veel kunagi saanud. Tarbija käitumise kohta toidupoes ütles Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid, et inimesed jälgivad tähelepanelikult, kus on enim sooduspakkumisi ja kuidas oma igapäevastelt ostudelt võimalikult rohkem säästa.



Kauplused pidid tema sõnul ostjate puuduses kogu eelmise aasta hindu kärpima. Lisaks oli mullu poekettide vahel mitu toidukaupade hinnasõda ja tooteid müüdi omahinnast tublisti odavamalt.



Ükski toidukaupluste kett praegu kasumist ei teata, pigem püütakse ots otsaga kokku tulla. «Müüme Prismas põhiostukorvi kuuluvaid tooteid isegi sisseostuhinnast odavamalt,» tõdes Prisma Peremarketi ostujuht Marge Saluste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles