Anonüümse kauplemiskeskkonna sulgemine langetas Bitcoini väärtust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25 Bitcoini žetoon.
25 Bitcoini žetoon. Foto: Rick Bowmer/AP

Digitaalraha Bitcoin väärtus tegi eile läbi suure languse, kuna USA võimud sulgesid illegaalsete narkootikumide müügi vahendamisele viidates anonüümse kauplemiskeskkonna Silk Road, kirjutab Reuters.

Bitcoini väärtus langes eile Mt.Gox kauplemiskeskkonna andmetel vaid ühe päevaga 140 dollarilt 129 dollarile, käies vahepeal ära ka 110 dollari piiri lähistel.

Digitaalraha väärtuse languse põhjustas kauplemiskeskkonna väidetava omaniku William Ulbrichti arreteerimine FBI poolt. Võimude teatel konfiskeeriti hüüdnime «Dread Pirate Roberts» kandvalt Ulbrichtilt 3,6 miljoni dollari väärtuses bitcoine.

Silk Road keskkonnas oli USA võimude väitel võimalik müüjatel postitada narkootikumide ja muude illegaalsete toodete müüjatel reklaame ja kuulutusi, mida müüdi bitcoinide eest ning saadeti ostjatele posti teel.

FBI üritab Ulbrichtilt teada saada illegaalsete toodete müüjate identiteedid ning bitcoinide väärtuse languse tekitas vähemalt osaliselt hirmutatud kasutajate tegevus, kes üritasid üheaegselt digitaalrahast lahti saada.

Erinevalt tavalisest valuutast, mida emiteerivad ja tagavad riikide keskpangad, ei ole Bitcoin tsentraliseeritult loodav raha. Seda saavad luua kasutajad ise, virtuaalraha loomist nimetatakse kaevandamiseks.

Riigi rahapoliitikat ellu viiva keskpanga asemel «emiteerib» digiraha keerukas algoritm. See tähendab, et Bitcoini emiteerimiseks tuleb lahendada keeruline kompleks matemaatilisi probleeme, mille lahendaja saab endale virtuaalset raha. Rahatähe aset täidab numbrite jada.

Seega on tegemist detsentraliseeritud rahaga, mis tuleb käibele sarnaselt kulla kaevandamisega (eeldusel muidugi, et kuld on raha). Ülesanded on väga keerulised, mistõttu on nende lahendamine jõukohane väga vähestele arvutitele. Mida rohkem Bitcoine kasutusele tuleb, seda raskemaks muutuvad ülesanded, mis nõuavad üha suuremat ja suuremat arvutiressurssi, et «kaevandada» uusi Bitcoine.

Virtuaalrahaga saab kaubelda avalikul turul (börsil) või maksta kaupade ja teenuste eest nagu pärisrahagagi.

Maailmas on hetkel käibel umbes 11,8 miljonit bitcoini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles