Wall Street kardab USA maksekatkestusi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastuoludest lõhestatud Washington ei pruugi 17. oktoobriks jõuda kokkuleppele riigi laenulae tõstmise osas.
Vastuoludest lõhestatud Washington ei pruugi 17. oktoobriks jõuda kokkuleppele riigi laenulae tõstmise osas. Foto: AFP

Wall Streetil valitseb üha suurem hirm väljavaate pärast, et USA jääb esmakordselt jänni oma laenumaksetega.

«Valitsuse töö katkemisega on meil [vähemalt] pretsedent olemas, aga maksekatkestuse pretsedenti meil pole,» ütles Goldman Sachsi tegevjuht Lloyd Blankfein pärast Wall Streeti esindajate eilset kohtumist president Barack Obamaga.

Blankfein viitas võimalusele, et vastuoludest lõhestatud Washington ei jõua 17. oktoobriks kokkuleppele riigi laenulae tõstmise osas, kirjutab Financial Times.

Eilne kohtumine Obama, esindajatekoja vabariiklasest spiikri John Boehneri ja teiste liidrite vahel lõppes ilma ühegi julgustava noodita.

«Nad ei ole valmis asju arutama,» ütles Boehner Valgest Majast väljudes. «Mingil hetkel tuleb meil lasta sel protsessil lõpuni areneda.»

Hetk hiljem teatas senati enamuse juht, demokraat Harry Reid, et Boehner keeldus nende poolt heidetud «päästerõngast», mis seisnes lubaduses käivitada pikaajalise eelarve läbirääkimised niipea kui vabariiklased soostuvad lühiajalise eelarve tingimustega ja lõpetavad valitsuse töö takistamise – mis muuhulgas tähendaks otsust mitte lükata edasi Obama vastuolulist ja rahvasuus Obamacare’iks ristitud riiklikku tervishoiukava.

«Mu sõber John Boehner ei suuda aktsepteerida jaatavat vastust,» ironiseeris Reid.

Küsimuse peale, kas nüüd on õhus maksekatkestuse oht, vastas Reid: «Ma usun, selle põhjal mida ma olen näinud... et need inimesed [vabariiklased] on vist teel selles suunas kuhu nad tahavad minna.»

Valge Maja väljendas pressiteate vahendusel lootust «et terve mõistus võidab». «Presidendil on hea meel selle kasuliku arutelu üle [eile õhtul],» väitis administratsioon.

Samal ajal hoiatas Bostoni Föderaalreservi president Eric Rosengren, et valitsuse töökatkestuste tõttu võib katkeda usaldusväärse statistika laekumine, mis omakorda lükkaks edasi keskpanga võlakirjaostude koomaletõmbamise (praegu summas 85 miljardit dollarit kuus). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles