Hiina tehased muutuvad «mehisemaks»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölised Hiinas Hubei provintsis asuvas LCD-ekraanide tehases
Töölised Hiinas Hubei provintsis asuvas LCD-ekraanide tehases Foto: SCANPIX

PCH Internationali Shenzheni tehase töölised istuvad tootmisliini ääres ja pakivad kõrvaklappe. Midagi on selles pildis harjumatut... Pooled neist on mehed.

Nagu tunnistab PCH Internationali tegevjuht Liam Casey, on Hiina lõunaosa tehastes hakatud värbama mehi – naisi ei piisa.

«Varem, 1990ndatel ja 2000ndate alguses vabrikuid külastades istusid tootmisliinide taga alati naised,» vahendab Financial Times Casey sõnu. «Nüüd on palju mehi... Täielik muutus.»

Läbi aegade on Hiina «ekspordimootorid» eelistanud värvata naisterahvaid. Meeste poole on pöördutud viimases hädas ja tööturu sunnil.

Veel 2006. aastal töötas PCH tehastes iga 100 naise kohta 14 meest, tänaseks on suhe laias laastus 50:50.

Uued olud on toonud tööandjatele kaasa värskeid väljakutseid. PHC töötajate sisetelefon saab kulgaliselt kõnesid meestelt, kes nõuavad firma poolt korraldatud kohtinguõhtuid kaasade leidmiseks.

Mõnedes tehastes on siselehed sunnitud meestele korvpalliuudiseid vahendama.

«See on suur muutus võrreldes 2000. aastate algusega, kui maakohtadest oli saadaval suurtes kogustes noori naisi,» ütles Geoffrey Crothall tööorganisatsioonist China Labour Bulletin. «Naisi värvati just seetõttu, et vabrikantide meelest olid nood töökad, kuulekad ja suhteliselt leplikud.»

Muutuse põhjuseid on mitmeid. Lisaks demograafilistele nihetele on Hiina firmad liikumas sisemaale, kus saab maksta odavamat palka. Seetõttu ei ole vaesemate provintside naistel – ja nende lastel – enam hädasti vaja kodust lahkuda ja Hiina lõunaossa tööle suunduda.

Lisaks on uus põlvkond hiinlannasid hakanud huvitama teistest tööotstest peale vabrikute – haarates kinni teenustesektori kasvuga kaasnevatest võimalustest.

Mõned ettevõtted üritavad iga hinna eest meeste värbamist vältida, palgates pigem halvema haridustasemega ja eakamaid naisi. Ühtlasi viiakse tootmist üle odavamatesse maadesse nagu Vietnami ja Indoneesiasse.

Suurt rolli mängib naistööjõu nappuses ka Hiina ühe-lapse-poliitika: kuna pered eelistavad traditsiooniliselt poisslapsi, hukkub abordi läbi rohkem tüdrukuid. Ühe tehasejuhi sõnutsi on «Hiinas nüüd liiga palju poisse».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles