IMFi direktorite nõukogu tunnustas Eestit

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi Eesti missiooni juht Christoph Rosendberg oktoobris Eesti Pangas.
IMFi Eesti missiooni juht Christoph Rosendberg oktoobris Eesti Pangas. Foto: Toomas Huik.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) direktorite nõukogu kiitis sel nädalal heaks sügisese missiooni järel koostatud iga-aastase raporti Eesti majandusolukorra ja väljavaadete kohta, milles tunnustati Eesti senist majanduspoliitikat ning samme valitsussektori eelarve parandamisel.


«Sarnaselt teistele riikidele ei ole üleilmse majanduskriisi mõjud puutumata jätnud ka Eestit, pannes tõsiselt proovile nii riigi majanduse vastupidavuse kui ka kohandumisvõime.

IMF tõdeb oma raportis, et üldiselt on Eesti majandus raskustega hästi hakkama saanud,» kommenteeris avaldust Eesti Panga president Andres Lipstok.

Rahandusministeeriumi hinnangul on IMFi raport Eestile kinnituseks, et tehtud on õigeid valikuid. IMF tunnustab riigi eelarvepositsiooni parandamist, euro-eesmärgistamist ja majanduse kohandumisvõimet.

Ministeeriumi teatel on eelarve pikaajaline jätkusuutlikkus loonud Eestile konkurentsieelise majanduskriisist väljumiseks ning avanud akna eurotsooniga liitumiseks.

«Raport toetab meie eelarvepoliitilisi valikuid ning jagame seisukohta, et struktuurseid muudatusi positsiooni parandamiseks tuleb jätkata.

Raportiga on kooskõlas näiteks valitsuses juba otsustanud pensioniea tõstmine ja eripensionide kaotamine, samuti menetleme eluasemelaenu intresside tulumaksusoodustuse kaotamist,» ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

«IMF toonitas, et Eesti sujuvaks kohanemiseks euroalas tegutsemisel on vajalik ka edaspidi jätkata konservatiivse eelarvepoliitikaga. Eesti Pank jagab seda seisukohta,» märkis Lipstok.

Ta lisas, et äramärkimist väärib IMFi hinnang, et halbade laenude mõningane suurenemine riigi finantsstabiilsusele olulisi riske ei kätke.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles