Juhend, kuidas endale palka juurde küsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Masu tegi paljud ettevõtted nii ettevaatlikuks, et nad pole senini julgenud töötajatel palku tõsta. Karjäärieksperdid annavad Forbesis nõu, kuidas sellises olukorras siiski omale palka juurde küsida.

Tee oma väärtus kindlaks. Enne kui palga juurde küsimisega ülemuse jutule lähed, tee kindlaks, milline on palgatase sinu alal. Võib-olla on sul vaja isegi tööintervjuudel käia või kasutada karjäärinõustamisfirma abi. Igal juhul tasub silm palgauuringutel peal hoida ja kui võimalik, siis välja uurida, kui palju palka saavad sinu kolleegid samalaadse töö eest.

Mõtle välja konkreetne number. Kui sa oled eelneva uuringu ära teinud, mõtle välja konkreetne rahanumber, mida sa küsima lähed.

Lepi kohtumine kokku. Leia sobiv hetk, mis sobib hästi nii sinule kui ülemusele. Kohtumist kokku leppides ütle talle, et soovid arutada oma karjääri teemadel.

Tee salatrenni. Harjuta näiteks hea sõbraga palgaläbirääkimisi.

Alusta positiivsest. Hea on alustada näiteks sellega, et rääkida kui tore on ettevõttes töötada ja kui väga naudid sa tööd, mida teed. Edasi viidata suurenenud vastutus- ja töökoormale ning arutleda võimaluste üle palganumber ümber vaadata.

Viita sellele, et tead üldist olukorda. Näita, et oled erand üldisele suhtumisele, et palku ei tõsteta. Selleks pead välja tooma oma erakordsed töösaavutused.

Kuula teist poolt. Kui oled välja toonud põhjused, miks just sinu palka oleks vaja tõsta, siis kuula, mida ülemus sulle vastab. Anna talle aega vastamiseks. Ära kunagi ähvarda sellega, et sul on parem palgapakkumine väljast või et palgatõusust keeldumise korral lähed sa ära.

Ole väga täpne. Paku ülemusele välja palgavahemik, millega oleksid nõus. Võiksid öelda näiteks midagi sellist: «Olen viinud ennast kurssi palgaturul toimuvaga ning tunnen, et olen palju kaasa aidanud meie firma arengule. Palun kaaluge mul palga tõstmist nii-ja-nii palju. Minu palk tõusis viimati …(aastaarv ja kuupäev).»

Too oma saavutused lagedale. On soovitav dokumenteerida oma tööalaseid saavutusi, sest palga juurde küsimisel võib neist väga palju abi olla.

Ära ole agressiivne. Ole diplomaatiline, hästi ette valmistatud, kuid kindlasti mitte agressiivne.

Ära ähvarda oma tööandjat. Mis ka ei juhtuks, kunagi ei tohi ähvardada lahkumisega, kui palgatõusu ei tule. Ei tasu rääkida ka teistest tööpakkumistest või kohtumistest värbajatega. Halvimal juhul soovitab ülemus sul need teised pakkumised vastu võtta ja ettevõttest lahkuda.

Leia endale liitlased. Üks võimsam viis näidata ülemusele, et sa väärid paremat, on see, kui sinu head tööd on märganud ka teised inimesed. Tee nii, et su ülemus kuuleks teiste kaudu sinu heast tööst.

Kurvad lood elust enesest jäägu kõrvale. Kindlasti ei tohiks palgatõusu minna küsima jutuga, kuidas sa omadega välja ei tule, üüri maksta ei jaksa ja kõigile võlgu oled. Need ei ole piisavaks põhjenduseks, miks ettevõte peaks sinu palka tõstma.

Ole kannatlik. Lase ülemusel paar päeva teie kohtumise üle mõelda ning ära eelda, et ta kohe kohtumise lõpus sinu küsimusele rõõmuga jaatavalt vastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles