Investorid survestavad Gatesi Microsofti nõukogu esimehe kohalt tagasi astuma

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Gates
Bill Gates Foto: SCANPIX

Kolm 20 suuremast Microsofti aktsionärist avaldavad nõukogule survet, et Bill Gates peaks ettevõtte, mille ta 38 aastat tagasi asutas, nõukogu esimehe kohalt tagasi astuma, kirjutab Reuters.

Samal ajal kui tegevjuht Steve Ballmer on surve all juba aastaid, on esimest korda ettevõtte ajaloos surve all Gates.

Kolme investori, kes nõukogule survet avaldavad, osalus Microsoftis on kokku üle viie protsendi. Gates omab 4,5 protsenti tarkvaragigandi aktsiates olles sellega Microsofti suurim aktsionär.

Kolm investorit on mures, et Gates on nõukogu esimehena blokeerinud uute strateegiate vastuvõtmist võib järgmist tegevjuhti piirata oluliste muutusi läbi viia.

Samuti on nad mures, et Gatesi, kes pühendab suure osa oma ajast filantroopiale, võim on võrreldes tema aktsiaomandusega ebaproportsionaalselt suur.

Enne börsileminekut 1986. aastal kuulus 49 protsenti Microsofti aktsiatest, müüb eeldeklaratsiooni kohaselt 80 miljonit aktsiat kuus. Kui ta jätkab müümist samas tempos, pole tal 2018. aastal enam Microsoftis osalust.

Augustis teatas tegevjuht Steve Ballmer, et asub 12 kuu jooksul oma ametikohalt tagasi. Uudisteagentuuri sõnul on selle põhjuseks aktivistinvestori, varahaldusfirma ValueAct Capital Management surve.

Ühe allikas sõnul on Bill Gates tehnoloogiasektori üks pioneere, aga tegevjuhina oli ta efektiivsem kui nõukogu esimees. Gates asus tegevjuhiametilt tagasi 2000. aastal ning aktsia hind on alates sellest asjast sisuliselt paigal püsinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles