Liivaauk: piima ja köögivilja odavnemine mõjutas ostukorvi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadi Pajupuu (paremal) ja Marge Roobam piimasõja ajal poes odavat piima ostmas.
Kadi Pajupuu (paremal) ja Marge Roobam piimasõja ajal poes odavat piima ostmas. Foto: Mihkel Maripuu

Konjunktuuriinstituudi sektorijuhataja Pille Liivaaugu sõnul andsid eelmise aasta ostukorvis tooni piimatoodete ja köögivilja hinnad, mis tuntavalt langesid.


Eriti palju odavnesid joogipiim, juust ja või, mis moodustavad Eesti inimeste ostukorvist küllalt olulise osa, ütles Liivaauk. Põhiline mõju tuli seejuures maailmaturult, kus nõudlus piimatoodete järele vähenes. Kuna me ei saanud enam nii palju eksportida, siis jäi toodang siinsele turule ja ülepakkumine langetas hind.

Samal ajal langes ka inimeste ostujõud, mis omakorda ei võimaldanud hindu samal tasemel hoida, nende tõstmisest rääkimata.

Teraviljatoodete puhul oli olukord Liivaaugu sõnul teine. Ehkki maailmaturul nende hinnad palju langesid, ei kajastunud see meie poelettidel. Kuna me terviljatooteid eriti ei ekspordi, siis kulud ettevõtetel vähenesid ja käibed langesid, aga hindu alla siiski ei lastud.

Teine suur grupp, mis üldist hinnataset mõjutas, olid köögiviljad. Nii odavalt kui sel sügisel pole Liivaaugu sõnul Eestis porgandit ja kapsast veel kunagi poest saanud.

Jaekaubanduse liiga suurte juurdehindluste kohta ütles Liivaauk, et esimeses kvartalis, kui toimus suur toidukaupade hinnalangus, jäid kauplused suurde miinusesse ja hiljem proovisid siis kaotatut tasa teha. «Tõenäoliselt nad pigistasid tootjaid ja ise üldise hinnalangusega kaasa ei läinud, mängides ainult üksikute toodetega, nagu näieks piim,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles