Näide käibemaksu petuskeemist: üks variisik teise järel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliameti hoone.
Maksu- ja Tolliameti hoone. Foto: Toomas Huik

Maksu- ja tolliamet teatas täna, et suve jooksul esitasid ettevõtted käibemaksukohustuslasena registreerimiseks maksu- ja tolliametile kokku 2830 avaldust, kuid 384-le isiku puhul keeldus amet nende registreerimisest.

Maksu- ja tolliamet hakkas juunikuust pöörama rohkem tähelepanu isikutele, kes ei ole varem ettevõtlusega tegelenud, kuid soovivad uut ettevõtet käibemaksukohustuslaseks registreerida.

Üks värvikamaid näiteid pettuseskeemi kohta pärineb maksuameti teatel selle aasta algusest. Nimelt esitas äriühing registreerimiseelse kontrolli käigus korrektse lepingu ja andis põhjalikud selgitused toimuma hakkava programmeerimis- ja juhtimistegevuse kohta Hispaania äriühingule, mis pakub Hispaanias koolidele e-teenuseid. Tegevus pidi toimuma nii Eestis kui Hispaanias. Äriühing registreeriti tookord KMKRi.

Kuid juba samal päeval toimus ettevõtte juhatuse liikme vahetus, kaks kuud hiljem leidis aset omaniku vahetus, kolm kuud hiljem uus juhatuse liikme vahetus. Uus juhatuse liige maksuhaldurile kättesaadav ei olnud ja äriühing kustutati KMKRst. Kuigi ettevõtte kolme kuu käive oli üle 250 000 euro, deklareeriti arvestatud käibemaksu ja sisendkäibemaksu võrdsena ning riigile midagi maksude näol ei laekunud. Hiljem selgus, et juhatuse liige oli olnud samal ametipostil 7 äriühingus, mis olid sama skeemi järgi variisikule võõrandatud.

Maksu- ja tolliameti maksukorralduse talituse juhataja Monika Jõesaare sõnul on ettevõtluse puudumise tõttu registrist kustutatud ettevõtete arv murettegevalt suur – näiteks kustutati eelmisel aastal registrist 7877 isikut, neist ettevõtluse puudumise tõttu 3699 ettevõtet.

Käesoleva aastal maikuuni käibemaksukohustuslasena registreerimise numbri saanud ettevõtetest, kus juhatuse liige 2 kuu jooksul vahetus, on tänaseks registrist kustutatud 74 isikut, 33 isiku kontroll on veel pooleli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles