Ameerika vanglatest on kujunemas vaimuhaiglad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangla.
Vangla. Foto: SCANPIX

USA uuteks vaimuhaiglateks on saamas nende vangimajad. Pärast suure hulga riiklike psühhiaatriahaiglate sulgemist 1970ndate alguses jäid ammendavad lahendused sündimata ning paljud hädalised sattusid tänavatele, kus elu alla käis.

Kurba edetabelit troonivad Ühendriikide kolm juhtivat vanglasüsteemi Cooki maakonnas Illinois’ osariigis, Los Angelese maakonnas ja New York Citys, kus on igapäevaselt ravil üle 11 000 vangi – tegemist on ülekaalukalt suurima vaimuhaiglaga riigis.

Kolmel suurimal riigirahaga tegutseval vaimuhaiglal on kokku vaid 4000 voodikohta, kirjutab Wall Street Journal.

Kolmes vanglasüsteemis igapäevaselt ravitavad vaimuhaiged vangid täidaksid 28 protsenti USA 213 riikliku vaimuhaigla voodikohtadest.

«Igas linnas ja osariigis, mida ma külastanud olen... vanglatest on sisuliselt saanud vaimuhaiglad,» ütles USA vanglatöötajate assotsiatsiooni AJA president Esteban Gonzalez.

Kõige teravam on olukord Oregonis. Ametlikel andmetel kannatavad vaimsete häirete all pooled osariigi 14 000 vangist.

Vaimuhaigete vangide eest hoolitsemine on kallis, uuringute valguses kulub selleks ligikaudu 9 miljardit dollarit aastas.

USA tervishoiuministeeriumi 2012. aasta andmetel kannatas tõsiste vaimuhaiguste all umbes 5 protsenti ameeriklastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles