Poola välisminister nimetas Nord Streami gaasitoru raha raiskamiseks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski
Poola välisminister Radoslaw Sikorski Foto: Reuters / Scanpix

Poola välisminister Radoslaw Sikorski kritiseeris eile gaasikonsortsiumi Nord Stream AG, nimetades plaani paigutada Läänemere põhja gaasitoru Euroopa tarbijate raha raiskamiseks.


Sikorski rääkis Poola uudisteagentuurile PAP, et hanget pressitakse läbi «üle meie pea» ja see pole majanduslikult mõttekas, vahendas AFP.

Varssavi on korduvalt kinnitanud, et konsortsium pole suutnud põhjendada, miks mere põhja kavandatav torustik on parem maa peal kulgevast torujuhtmest. Poola valitsus pole oma sõnul ammendavat vastust saanud.

Venemaa on väitnud, et Poola vastuseisu taga on tõsiasi, et mere põhjas kulgeva gaasitoru eest ei saa riik küsida transiiditasu, mida saaks nõuda juhul, kui toru asuks maa peal ja läbiks Poolat.

Nord Streami 7,4 miljardi euro suurust ettevõtmist veab Vene gaasimonopol Gazprom. Konsortsiumisse kuulub veel Saksa, Hollandi ja Prantsuse firmasid.

Kavandatav 1223-kilomeeetrine gaasitoru peaks algama Venemaalt Viiburist ja lõppema Saksamaal Greifswaldis, läbides oma teekonnal Vene, Soome, Rootsi, Taani ja Saksa territoriaalvett või majandustsooni.

Konsortsium kavatseb gaasitransiiti alustada 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles