Ligi: finantsinspektsioon peab seisma ennekõike hoiustajate huvide eest

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi
Rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Toomas Huik

Rahandusminister ja finantsinspektsiooni (FI) nõukogu esimehe Jürgen Ligi hinnangul on inspektsiooni ülesandeks ennekõike seista finantssektori puhtuse ning hoiustajate ja võlausaldajate huvide eest.

Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Klugel kahtlustab finantsinspektsiooni kokkumängus Vene pankuritega Moskva Pangast ning leiab, et 9. septembril pangale tehtud ettekirjutus, milles nõutakse tema lahkumist, on kättemaks.

Kluge kaebas koos Krediidipanga väikeaktsionäridega finantsinspektsiooni kohtusse, nõudes, et Tallinna halduskohus kontrolliks järelevalve seaduslikkust. Vaidlus käib kohtus juba mullu sügisest suurema edasiliikumiseta.

Postimehe küsimusele, kuidas kommenteerib FI nõukogu toimuvat, vastas Ligi, et ei saa nõukogu esimehena sekkuda konkreetsetesse järelevalvejuhtumitesse ega ammugi mitte kohtuasja.

«Aga üldise järelevalve korras olen hoidnud end juhatuse tegevusega kursis. Juhatus on seisnud selle eest, et pankade kapital ja osalused oleksid läbipaistvad, juhid puhta taustaga ja hoiustajate huvid kaitstud. Finantssektori puhtuse huvides on seejuures tihti otstarbekas jõulisus, ent selles on alati ka õigusvaidluste risk. Kui tohiksin teha veel ühe vihje, siis hoiustajate ja võlausaldajate huvid on tähtsamad kui finantsasutuse sisetüli võitja selgitamine.»

Inspektsiooni nõukogu teine liige, maanteeameti peadirektor, Aivo Adamson tunnistas, et ei ole antud kaasuse kõigi asjaoludega kursis, lisades, et nõukogu liikmena ei ole tal õigust ka teha mingisuguseid oletusi veel enam jagada neid avalikkusega.

Inspektsiooni nõukogu kolmas liige, Eesti Panga president, Ardo Hansson ei soovinud anda mingeid kommentaare.

Lisaks nõuab Krediidipanga nõukogu esimees Andrus Klugel koos oma võitluskaaslastega, et kohus tühistaks Moskva Pangale antud loa omada Krediidipangas enamusosalust. Neljaprotsendise osalusega Kluge leiab, et Krediidipangas ligi 60-protsendist osalust omav Moskva Pank ei tohiks olla suuromanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles