220 Energia: elektri hinna liikumised hakkavad olema Soomega samas taktis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
220 Energia juhatuse liige Marko Allikson.
220 Energia juhatuse liige Marko Allikson. Foto: Egert Kamenik

220 Energia juhatuse liige Marko Allikson kommenteeris Eesti Energia elektri hinna tõusu prognoosi öeldes, et Eesti elektrihinna liikumised hakkavad tulevikus tänu Estlink 2-le olema samas taktis Soome elektrihinna liikumistega.

Jooksva aasta keskmine elektri börsihind on Alliksoni sõnul olnud keskmiselt 10 protsenti kõrgem kui aasta tagasi ja kõrgemad on ka fikseeritud hinnad.

«Lähiaasta perspektiivis mõjutab meie elektrihinda tõusu suunas eelkõige Põhjamaade veetase, mis on täna kindlasti madalam kui aasta tagasi. Samas on ajalugu näidanud, et vaid mõne kuu jooksul võib hüdrojaamade tootmisvõimekus sademetest sõltuvalt kardinaalselt muutuda,» selgitas Allikson.

Eeltuleva talve hinnad sõltuvad tema sõnul sellest, kas talv tuleb külm ja sademetevaene või pigem pehme ja sademeterohke.
«Tänasel hetkel ei ole veel ennustajat, kes pakuks kindlust ühes või teises suunas,» ütles Allikson.

Samaaegselt hoiab elektrihindu Alliksoni sõnul all majanduskasvu peatumise tulemusena Põhjamaades vähenev elektritarbimine ning ka nafta, söe ja CO2 hindade stabiilsus. «Soomes on 2016 aastal valmimas ka uus tuumajaam, mis terviklikult hinnataset pigem alla surub,» lisas Allikson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles