Kriminaalmenetlus viis Mõisa osalusega firma likvideerimisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis
Jüri Mõis Foto: Peeter Langovits

Viimasel krooniaastal pea miljardi käivet teinud Letofin Trading, Jüri Mõisa osalusega kütuse- ja õlifirma on 2011. aasta kevadel alanud maksuameti uurimise ning nüüdse kriminaalmenetluse tõttu selle aasta algusest likvideerimisel.

Mõisa sõnul tehti otsus, kuna kriminaalasja ja maksuvaidluse tõttu ei saanud firma enam tegevust jätkata. «Kui ma hästi lühidalt seda kirjeldan – see uurimisprotsess ikkagi jätkub ja nagu kord on, siis maksuamet on arestinud kõik arved ja sisuliselt on igapäevane majandustegevus sel firmal võimatu,» selgitas ettevõtte nõukogu endine juht Mõis Äripäevale.

Talle ning äripartnereile Mark ja Leonid ­Eivinile kuuluv Letofin Trading tegeles vedelkütuste ja taimsete õlide müügiga.

Aprillis 2011 otsisid maksuameti uurijad K-komando eriüksuse juuresolekul firma kontori läbi ja esitasid ettevõttele ning kuuele isikule kahtlustuse maksukuriteos. Vahepeal on kahtlusaluste ring laienenud. Praegu on kriminaalasjas kahtlustatavaid kokku 13: üks juriidiline ja 12 füüsilist isikut. Neid kahtlustatakse suure ulatusega maksukelmuses ning maksude maksmisest kõrvalehoidmises.

«Kahtlustuse kohaselt esitasid nad alates septembrist 2010 kuni aprillini 2011 käibedeklaratsioonides valeandmeid ja riigile jäi selle tulemusena maksudena laekumata kokku umbes kolm miljonit eurot,» iseloomustas esitatud kahtlustust Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder. Ta lisas, et süüdistus on koostamisel ja kohtusse peaks asi jõudma lähikuudel.

Mõis kinnitas, et teab katlustuse sisust üsna vähe ja pole selles osaline. «Minuga ei ole kunagi keegi sel teemal ametlikult rääkinud,» ütles Mõis.

Pikemalt loe Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles