Meedia: Hiina rendib viis protsenti Ukraina pindalast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp lehvimas Hiina välisministeeriumi ees.
Hiina lipp lehvimas Hiina välisministeeriumi ees. Foto: SCANPIX

Hiina rendib Ukrainalt järgmise 50 aasta jooksul kolm miljonit hektarit põllumaad ehk umbes viis protsenti Ukraina pindalast, vahendasid meediakanalid nagu Raadio Vabadus ja Reuters esmaspäeval.

Hiina ajakirjanduse andmetel toob lepe Ukrainale sisse ümberarvestatult 1,9 miljardit eurot aastas.

Teadete kohaselt sõlmis sealne Xinjiangi tootmis- ja ehituskoondis (Xinjiang Production and Construction Corps, XPCC) Ukraina riikliku põllumajandusettevõttega KSG Agro esialgse rendileppe 100 000 hektari kohta Ukraina idaosas Dnipropetrovski oblastis.

Renditava põllumaa pindala suureneb järk-järgult kolme miljoni hektarini, mida peamiselt hakatakse kasutama teravilja- ja seakasvatuseks.

XPCC on poolsõjaväeline organisatsioon, mis loodi 1950. aastal Hiina loodeosas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas, mis piirneb Venemaa ja kolme Kesk-Aasia vabariigiga: Kasahstani, Kõrgõzstani ja Tadžikistaniga. Selle ülesanne oli teha juurde uudismaad ning kindlustada kaitset toonase Nõukogude Liidu vastu.

Ukraina ajaleht Kyiv Post nimetas oma augustikuises artiklis kokkulepet «enneolematuks välisinvesteeringuks» Ukraina põllumajandusse. Lepe on oletatavasti Hiina suurim välismaise põllumaa rendileping.

Ukraina ja Hiina pole lepet ametlikult kinnitanud.

XPCC allkirjastas septembris Ukraina Krimmi autonoomse vabariigiga eraldi memorandumi, mis näeb muuhulgas ette kiirtee, elamute ja Kertši väina ületava silla ehitamist sellele Musta mere poolsaarele.

Ukraina ajakirjandus on samuti teatanud Kiievi ja Pekingi kavatsusest sõlmida veel enne 2013. aasta lõppu lepe, mis võimaldab Ukraina põllupidajatel tarnida Hiinale otra ja soojaube. Samuti on oodata kokkulepet nisu ja rapsi osas, lisaks soovib Ukraina koostöös hiinlastega arendada Krimmi kalandust.

Hiinas elab viiendik maailma rahvastikust, kuid suurriigil on vaid üheksa protsenti maailma põllumaast. Hiina firmad on teinud suuri põllumajandusinvesteeringuid eeskätt Lõuna-Ameerikasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles