Uuring: loomeettevõtted ei ole majanduskriisist taastunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Loomemajanduskeskus.
Tartu Loomemajanduskeskus. Foto: Kristjan Teedema

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) eile esitletud Eesti loomemajanduse olukorra uuringust selgus, et erinevalt Eesti keskmisest ettevõttest ei ole loomeettevõtted majanduskriisist veel taastunud.

Uuringus analüüsiti loomeettevõtete majanduslike näitajate muutumist aastatel 2007-2011. Sellel perioodil on kasvanud küll loomemajanduse ettevõtete arv, kuid töötajate arv on kahanenud. Võttes arvesse füüsilisest isikust ettevõtjatena tegutsevad loovisikud ja mittetulundusühingute töötajad, on sektoris hõivatute arv tervikuna kasvanud.

Loomesektori kogutulud on aastate jooksul kahanenud ja jäävad 2011. aastal alla 2007. aasta tasemele.

Sektoris töötas 2011. aastal 4,8 protsenti Eesti töötavast rahvastikust, ettevõtete ja asutuste arv moodustas 11,4 protsenti ettevõtete üldarvust ning ettevõtete käibe ja riigilt dotatsiooni saavate asutuste kogutulu andis 2,3 protsenti Eesti ettevõtete käibest.

Ettevõtete arvu kasv on tulnud fragmenteerumisest – majanduskriisi ajal ei ole ettevõtted liitunud ja konsolideerunud, vaid sektor on muutunud veelgi enam üksiktegijatel põhinevaks.

Uuringus tõdetakse, et sektori konkurentsivõime suurendamiseks nii sise- kui ka välisturul on vajalik olemasolevate ettevõtete tugevnemine. Suurem töötajate arv ja müügimaht ettevõtte kohta, kasumlikkus ja investeerimisvõime loob aluse välisturgudele minekuks. Ühe-kahe-kolme töötajaga väikefirmad ei suuda rahvusvahelisel turul konkureerida, leiavad uuringu koostajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles