Intervjuu: Eesti nõrk külg on sõltuvus Vene gaasist

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria van der Hoeveni sõnul on Eesti põlevkivi kasutamise tehnoloogia liider ja võib liidriks jääda ka tulevikus.
Maria van der Hoeveni sõnul on Eesti põlevkivi kasutamise tehnoloogia liider ja võib liidriks jääda ka tulevikus. Foto: Toomas Huik / Postimees

Reedel Eesti energiapoliitika analüüsi tutvustamas käinud Rahvusvahelise Energiaagentuuri tegevdirektor Maria van der Hoeven sõnul on Eesti nõrkadeks külgedeks sõltuvus Vene gaasist ja elektrituru nõrk integreeritus Lääne-Euroopaga.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) on koostanud põhjaliku raporti Eesti energiapoliitikast. Millised on meie tugevused ja millised on nõrgad küljed?

Teil on palju tugevaid külgi. Tugevaks küljeks on see, et olete alates ajast, mil astusite Euroopa Liitu, teinud väga palju. Eesti on teinud märkimisväärseid samme selles suunas, mida kogu Euroopa Liit on teinud varem. Teiseks on Eesti vähendanud kasvuhoonegaaside emiteerimist alates 1990. aastast poole võrra. See on suurepärane. Olete liberaliseerinud elektrisektorit, olete liikunud täielikult avatud turule.

Loomulikult on ka väljakutseid. Üheks on maagaasiallikate diversifitseerimine (riskide hajutamine – toim). Olete sõltuv ainul­t ühest turuosalisest – Vene­maast. Teine probleem on, mida teha elektrituruga.

Ühinemine Nord Pooliga on üks asi, aga ma arvan, et teie jaoks on oluline tihedam integreerumine Euroopa Liidu energiaturuga ning ma arvan, et siin peate leidma regionaalse lahenduse, sest Eesti on selle üksi tegemiseks liiga väike.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles