Uudishimu pani kanepiga katsetama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammejuure talus on 
kanepitoodete arendamise võtnud enda peale peamiselt peretütar Karin 
Kuusemaa. Fotol hoiab ta käes külmpressitud kanepiõli, mida talu alates selle aasta jaanuarist toodab.
Tammejuure talus on kanepitoodete arendamise võtnud enda peale peamiselt peretütar Karin Kuusemaa. Fotol hoiab ta käes külmpressitud kanepiõli, mida talu alates selle aasta jaanuarist toodab. Foto: Maarja Otsa

Kui Läänemaal asuva Tammejuure mahetalu peremees Teet Kuusemaa ühel õhtul arvuti tagant püsti tõustes teatas, et nad võiksid hakata kanepit kasvatama, naeris pere idee sõbralikult välja. Kolm aastat hiljem lokkab selle talu põllul kanep ning laatadel on nende laud täis kanepitooteid.

Me arvasime tõesti, et isa teeb nalja, sest me ei teadnud ju kanepist midagi, aga isa oli lugenud õlikanepist igasugu artikleid ja arvas, et me võiksime katsetada selle kasvatamisega, meenutas peretütar Karin Kuusemaa.

Üle 20 aasta teraviljakasvatusega tegelenud talus ei läinud esimesed katsetused kanepiseemnetega sugugi ladusalt. «Arvasime, et kanepiga saab korralikult teenida, aga sellest tonnist seemnetest, mis me maha panime, saime ainult viissada kilo tagasi. Maksime ise veel pealegi,» jutustas Tammejuure talu perenaine Anita Kuusemaa.

Järjest uusi tooteid
Esimesel aastal müüs talu kanepi lihtsalt seemneks, aasta hiljem hakati müüma kanepiteed ning selle aasta jaanuarist toodab talu ka mahemärgistusega kanepiõli ja -jahu. Samuti on tootevalikusse lisandunud kanepiõlil põhinev kehakoorija ning -kreem.

«Kõige hõlpsam oleks kanep lihtsalt seemnetena maha müüa, aga meile jällegi meeldib ise ka kanepist midagi teha,» rääkis peretütar Karin Kuusemaa, kes on kanepitoodete arendamise peres enda peale võtnud.  

Oma tooteid müüb Tammejuure talu peamiselt ökopoodidele ja erinevatele vahendajatele. Samuti käib pere laatadel. «Laatadel saab päris palju nalja. Vahel kulub ikka meeletult energiat, et inimestele selgeks teha, mis vahe on õlikanepil ja narkootilisel kanepil,» nentis peretütar. «Aga terviseteadlikumad inimesed teavad kanepi kasulikke omadusi juba päris hästi,» lisas ta.

Ka raksus on Tammejuure talu kanepipõldudel käidud. «Ükskord mingid poisikesed korjasid meie põllult  kanepilehti ja müüsid neid Tallinnas turul narkootilise kanepi pähe. Ma ei tea, kas keegi neid uskuma ka jäi,» meenutas pereema Anita Kuusemaa.

Hiline küpseja
Sel aastal kasvab Tammejuure talus kanep kümnel hektaril. Kui hea kanepiaasta tänavu tuleb, sõltub peretütar Karin Kuusemaa selgitusel sellest, kuidas õnnestub saak sügisel ära koristada. «Tähtis on saak põllult kätte saada. Kanep valmib septembri lõpus või oktoobri alguses ja kui siis on juba sügisvihmad, tekib oht, et terve saak jääb põllule,» rääkis Karin Kuusemaa.

Lisaks kanepile kasvatab Tammejuure mahetalu veel nisu, kaera, rüpsi ja hernest, tegeleb metsandusega ning tahab järgmisest suvest hakata pakkuma ka majutust. «Kanep on meie jaoks üks väike, aga huvitav nišš. Tegeleme kanepiga juba selle pärast, et meile endale kanepitooted väga meeldivad ja siis on neid vähemalt omast käest võtta,» lausus Karin Kuusemaa.

Tammejuure talu on perefirma – isa Teedul ja ema Anital on abis tütar Karin (23), kes tegeleb peamiselt kanepitoodetega, poeg Kaupo (23), kes õpib ülikoolis, kuid on samuti talus abis, ning tütar Kairi (19), kes aitab kanepitooteid laatadel müüa. Pere noorimate laste Kalevi (10) ja Kaire (11) põhitööks on esialgu õppimine.

«Perefirma suurim väärtus on see, et kõik toetavad üksteist ja teevad asja südamega. Eks vahel tekib tülisid ka, kui keegi põllul midagi ära lõhub, aga kõigest saab üle,» rääkis peretütar Karin Kuusemaa.

Turundust õppinud peretütar arutles, et noorel inimesel oleks palju mugavam jääda pärast kooli lõpetamist Tallinnasse ja käia palgatööl, kuid tema on otsustanud kodutallu tagasi tulla. «Vanemad on nii suure asja üles ehitanud ja kahju oleks seda käest lasta,» nentis ta.

Arvamus

Ago Siiner,

Perfect Plant OÜ juhatuse liige ja Eesti Tööstuskanepi Liidu üks asutajaid

Eesti kanepikasvatajatel läheb hästi. Oleme suutnud saagi kokkuostuhindu tõsta ja lisaks taastati sel aastal seemnekanepisordi Finola toetus. Huvi toetuse vastu on olnud suur.

Sel aastal kasvatatakse Eestis tööstuskanepit umbes 350 hektaril.

Eripalgeline kanep

Kanep on üks iidseimaid kultuur-taimi, mida on sajandeid kasvatatud vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks.

Olenevalt sordist sisaldab kanep rohkem või vähem ka narkootilist ainet. Hašiši allikaks on traditsiooniliselt india kanep (Cannabis indica). Tööstuses kasutatakse harilikku kanepit (Cannabis sativa), millel pole narkootilist mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles