Altkäemaksust pungil kott «vajas kahte kandjat»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria kuberner pakkus 15 miljonit dollarit altkäemaksu.
Nigeeria kuberner pakkus 15 miljonit dollarit altkäemaksu. Foto: SCANPIX

Nigeeria naftarikka Delta osariigi endine kuberner James Ibori pakkus riigi korruptsioonivastase ameti juhile sularahas 15 miljonit dollarit. Tunnistaja sõnutsi pidid kotti kandma kaks inimest.

Nagu teatas eile Londoni kohtule Nigeeria majandus- ja finantskuritegude komisjoni (EFCC) endine juht Nuhu Ribadu, üritas Ibori 2007. aasta aprillis teda ära osta, soovides vastutasuks kriminaaluurimise peatamist tema tegevuse suhtes.

Ibori kannab parasjagu 13-aastast vanglakaritsust, olles tunnistanud end süüdi pettustes ja rahapesus umbkaudu 50 miljoni naela ulatuses, kirjutab Financial Times.

Paljude arvates võivad kõnealused summad siiski ületada 200 miljoni naela piiri.

Londoni kohus peab otsustama, kas Ibori suhtes tuleks väljastada vara konfiskeerimise korraldus.

Ribadu sõnutsi uuris ta kodanike poolt Ibori vastu esitatud süüdistusi juba 2005. aastal, kuid viimane nautis oma töökohast tulenevalt täielikku immuniteeti kriminaalvastutuse suhtes – kuni ametiaja lõpuni 2007. aasta mais.

Tunnistaja sõnutsi «raisati või varastati» Ibori valitsusajal Delta osariigis vähemalt pool keskvalitsuse poolt ülekantud 1 miljardist dollarist.

Ibori teadis, et tema juhtumit uuritakse. Ribadu sõnutsi üritas viimane talle raha toimetada juba 2007. aasta veebruaris, eesmärgiga uurimine peatada.

Ribadu rääkis, kuidas nad ametnikega plaani pidasid ja ühise sõbra kodus raha üleandmise lõksu püsti panid.

«James nõudis, et teda ennast ei tohi keegi näha,» meenutas Ribadu kohtu ees ning kirjeldas värvikalt, kuidas Ibori töötajad tarisid kohale «väga pungil» sularahast pakatava koti, mida «üks inimene kanda poleks suutnud».

Ribadu töötajad toimetasid koti kui asitõendi autoga otseteed Nigeeria keskpanka.
Uurimine jätkus, Ibori arreteeriti ja talle esitati süüdistus.

Ibori oli aga tol ajal mõjuvõimas ning presidendile «väga lähedal», selgitas Ribadu – kes kohe pärast süüdistuse esitamist töökohalt välja puksiti ja terveks aastaks täiendõppe kursustele kupatati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles