Sajandi viletsaima tehingu tegija palus vabandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Time Warneri juht Jerry Levin (paremal) ja AOLi juht Steve Case pärast ühinemistehingu läbiviimist Time'i esikaanel.
Time Warneri juht Jerry Levin (paremal) ja AOLi juht Steve Case pärast ühinemistehingu läbiviimist Time'i esikaanel. Foto: coverbrowser.com

Jerry Levin, kes Time Warneri dotcom-buumi poolt ülespaisutatud AOLi aktsiate eest maha müüs, tähistas katastroofilise 164 miljardi dollarilise tehingu 10. juubelit sellega, et kutsus tänapäeva ärititaane üles hiljutise finantskriisi eest vastutust võtma.

Endine Time Warneri juht, kes on siiani hoidunud tehingu läbi kaotsi läinud miljardite dollarite pärast vabandamast, tegi seda nüüd CNBC eetris.

«Minu taktikepi all sai nähtavasti teoks sajandi kõige viletsam tehing ning ma olen seda meelt, et ettevõtete juhtidel on kätte jõudnud aeg tõusta ja tunnistada: teate mis, selle asja eest vastutan täiel määral mina,» ütles Levin.

«Selle tehingu korraldasin mina. Mul on väga kahju, et ma põhjustasin nii palju valu ja kannatusi. See on minu süü.»

Levin kutsus möödunud aastakümne ärijuhte tungivalt oma eeskuju järgima. «Kus on need juhid, kes tõusevad ja võtavad vastutuse selle eest, mis aset leidis - ning kes selles osas ka midagi ette võtavad?» küsis ta.

Levin tsiteeris New York Timesi artiklit, kus endine Citigroupi boss Sandy Weill küll panga allakäigu pärast suurt kurbust väljendas, kuid süü enamjaolt oma järeltulija kaela veeretas, ning ütles: «Selliste konglomeraatide nagu Citigroupi, AIG ja General Electricu probleemid on Time Warneri omadega väga sarnased. See ei olnud kaubamaja, vaid üks suur ostukeskus.»

«Ma ei piirduks nende kolmega. Sooviksin samuti kuulda, mida on avalikkusele öelda Lehman Brothersil, Bear Stearnsil, Merrill Lynchil ja teistel,» lisas ta.

Finantskriisi kiiluvees on avalikkuse eest vabandust palunud juba mitmed pangajuhid, nende seas Goldman Sachsi juht Lloyd Blankfein. General Electricu pealik Jeffrey Immelt möönis küll, et tema põlvkonna juhid oli muutunud õelaks ja kurjaks, kuid küllap vihastaks GEd vägagi alandatud Wall Streeti firmadega ühte patta panemine.

Levin peab koos abikaasaga Californias Santa Monicas sõltlaste rehabilitatsioonikeskust, mida ta ise kirjeldab kui «kohta, kus iseendast rõõmu saab tunda».

Ta väitis küll jätkuvalt, et AOLi tehingu kontseptsioon oli suurepärane, kuid tunnistas, et tal ei leidunud piisavalt kaastunnet töötajate kartuste suhtes. «Kuna turg on nii andeksandmatu, siis on natuke raske kaastunnet ja armastust üles näidata ning töötajatega rohkem samastuda,» ütles ta.

Levin näis oma jutuga põhimõtteliselt tunnistavat, et ta ise venitas oma patukahetsusega - mida ta nüüd teisteltki ootab - üsna tükk aega.
«Te võite muidugi väita, et olen oma vabandustega veidi hiljaks jäänud,» ütles ta.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles