Tehasetellimused on tõusuteel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad elektriliste jalgrataste tehases Wuhanis, Hubei provintsis  Hiinas.
Töötajad elektriliste jalgrataste tehases Wuhanis, Hubei provintsis Hiinas. Foto: AP / Scanpix

Tootva tööstuse esindajad võisid tänu detsembris järsult tõusnud tellimuste arvule esimest korda üle nelja aasta kergemalt hingata, kuna lisaks Aasiale on hakanud taastuma ka USA ja Euroopa majandused.


Nii Hiina, Euroopa kui USA ostujuhtide eile avaldatud detsembrikuu ülevaated ületasid kõiki ootusi ja upitasid ülespoole ka arenenud majandusega riikide börsid.
JPMorgani ülemaailmne ostujuhtide indeks tõusis detsembris 55 peale, mis on kõrgeim alates 2006. aasta aprillist. Uute tellimuste indeks on aga viie ja poole aasta parim.

Tootjate värbamisvalmidus tõusis esimest korda alates 2008. aasta märtsist üle 50, andes märku sellest, et kaks aastat kestnud halastamatud koondamised tehastes tõotavad lõpule jõuda.

JPMorgani analüütik David Hensley ütles, et kui tootlike töökohtade turu elavnemine osutub jätkusuutlikuks, peaks see omakorda toetama ka laiapõhjalisemat taastumist.
Tellimuste ülevaated on juba pikemat aega aidanud prognoosida ka tööstustoodangut, mis on majanduses kõige muutlikum nähtus.

Vaatamata mõnele süngemale sopile, eriti Austraalias ja Hispaanias, on meeleolud Aasias ja kõige eredama näitena just Hiinas ja Indias oluliselt paranenud, stabiilselt ronivad ülesmäge ka Lõuna-Korea ja Taiwan.

Helgemaid tulevikuväljavaateid võib täheldada ka USAs, Suurbritannias ja eurotsoonis. USA tarnejuhtimise instituudi tootmisraport oli detsembris 55,9 juures, mis on kõrgeim alates 2006. aasta aprillist.

Instituudi esimehe Norbert Ore'i sõnul lõikab sektor ilmselt kasu laiaulatuslikust laotühjendustsüklist.
Oma optimismiga üllatasid analüütikuid ka Briti tootjad. Kuigi ametlik statistika veel taastumisest märku ei anna, on ostujuhtide indeks siiski novembrikuise 51,8 pealt detsembriks 54,1 juurde tõusnud.

Ross Walker Royal Bank of Scotlandist ütles, et pärast masendavat 2009. aastat annavad need numbrid põhjust tuleva aasta peale pisut lootusrikkama pilguga vaadata.

Copyright The Financial Times Limited 2010.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles