Homaarinõudluse langus kimbutab kalamehi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: commons.wikimedia.org

Ajal, mil tee, kakao ja kohvi hinnad naudivad üle aastate kõrget taset, läheb luksusdelikatessina tuntud merevähk kaubaks poolmuidu.


Hinnad on kukkunud sügavale just paari viimase aastaga, mil nii mõnedki suured restoraniketid homaarid oma menüüsse lisasid. Nii pakub Tennessees baseeruv ja USAs 850 restorani pidav Ruby Tuesday merevähisabasid ning samuti makaroniroogasid merevähi ja juustuga.

New Englandis, USA homaaritööstuse südames paiknev toitlustuskett Hannaford pakub kooriklooma sel nädalal erihinnaga 4,99 dollarit nael (0,45 kg) - hiidlestast poole odavamalt. Homaaritööstuse hädad on tihedalt seotud ülemaailmse majanduskriisiga, mis on selle peamiselt pidusöömaaegadega seonduva delikatessi populaarsust kõvasti kõigutanud.

Samuti on krediidikriis Põhja-Ameerika ja Euroopa vähitöötlejad käibekapitalist ilma jätnud. Suurt laenu andsid mereannitööstusele just Islandi pangad, kes olid krahhi ühed põhikannatajad. Bank of Montreal, kes on Kanada idaranniku kalatööstuse peamisi finantseerijaid, käis kanadalastele sel nädalal tungivalt peale, et nad uusaastaööl homaare ei unustaks.

«Kanada vähipüüdjad vajavad teid,» ütles pank. «Te tabate kaks kärbest ühe hoobiga: lisaks maitsva piduroa nautimisele aitate ka oma kaaskanadalasi.»

Kanada vähitööstus, mis toob kaldale enamiku Põhja-Ameerika merevähkidest, annab tööd ligikaudu 30 000 inimesele ning eksportis mullu ligi 1 miljardi Kanada dollari (950 miljonit USA dollarit) eest homaare. Kuna pangad on laevu laenude katteks tagasi võtnud, on paljud kalamehed ka tööst ilma.

Lisaks sellele on Kanada valitsus reserveerinud 50 miljonit Kanada dollarit, et rakendada ellu kaugeleulatuvad plaanid vähitööstuse jätkusuutlikuks muutmiseks ja tootmismahtude nõudlusega kosskõlla viimiseks.

«Sellesse ärisse on raske siseneda, nii et kasvama ta ei hakka,» ütles Maine'i ülikooli merevähi-instituudi direktor Bob Bayer. Islandi pankade poolt tekitatud tühimikku on asunud täitma teised asutused, nagu näiteks GE Capital ja Kanada valitsuse põllumajanduskrediidi- ja ekspordiarenduse osakonnad.

Madalad hinnad on küll tunduvalt tõstnud kaubanduskettides müüdavate merevähkide hulka, kuid restorani-tellimuste osas valitseb täielik tuulevaikus.

«Praegu on probleem selles, et börsid on küll teel ülespoole, kuid väljas söömas käiakse jätkuvalt väga vähe, kuna inimesed kaotavad ikka veel oma töökohti,» ütles suure Maine'i osariigis baseeruva hulgifirma tegevdirektor Michael Tourkistas. «Meie hädad pole veel kaugeltki otsas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles