Kes oli 2009. aasta kõige tasuvam filmistaar?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Bullock
Sandra Bullock Foto: AFP / Scanpix

Hollywoodi filmistaarid kasseerivad linateoses osalemise eest miljoneid. Loomulikult ei taha filmistuudiod oma raha tuulde loopida ning ootavad, et nende rahapaigutus ennast hästi ära tasuks. Kes olid need staarid, kes kinoomanike hinnangul eelmise aastal kõige rohkem publikut ligi meelitasid?


Quigley Publishing on alates 1932. aastast arvet pidanud, millised filmistaarid suudavad kõige rohkem vaatajaid ligi meelitada ja piletitulu teenida. Edetabel koostatakse kinoomanike seas läbiviidud küsitluse põhjal. Tõele au andes ei saa küll ükski staari ainuisikuliselt filmi kassaedu eest kogu au endale võtta, aga filmitootjatele on mingit mõõdikut tarvis ja nii jälgitaksegi seda edetabelit tähelepanelikult.


CNBC andmetel on Quigley Publishingi koostatud väärtuslikumate filmistaaride seekordne esikümme selline:

10. Denzel Washington
Esikümne viimase koha tõi talle osatäitmine filmis Metroorongi 123 röövimine (The Taking of Pelham 123).
Mees kohe suudab publikut ligi meelitada ning USAs tõi Washingtoni ainus eelmise aasta osatäitmine sisse 65,45 miljonit dollarit, üle maailma enam kui 150 miljonit dollarit.


9. Shia LaBeouf

2007. aastal tuleviku staariks tituleeritud LaBeouf on sealt alates kahel aastal tulusaimate staaride esikümnesse jõudnud. Tema eelmise aasta ainus suur roll Transformerites tõi USAs sisse 402,1 miljonit dollarit ja üle maailma 834,9 miljonit dollarit. Kuna räägitakse juba kolmandast Transformerite sarja filmist, võib arvata, et staar meelitab publikut kinodesse ka edaspidi.


8. Brad Pitt
Pitt on edetabeli kümne esimese seas juba viiendat korda. Sel aastal tõi edu leitnant Aldo Raine'i roll kriitikute poolt tunnustatud Quentin Tarantino filmis Vääritud tõprad (Inglorious Basterds). Priti ainus mullune osatäitmine tõi USAs sisse 120,5 miljonit ja üle maailma 311,7 miljonit dollarit.


7. Meryl Streep
Streepi pikk ja edukas karjäär ei näita raugemise märke. Seekordses edetabelis tõi talle seitsmenda koha osalemine filmides Julie & Julia, Fantastiline härra Reinuvader (The Fantastic Mr. Fox) ja See on keeruline (It's Complicated). Quigley tabelis on Streep kolmandat korda.


6. Tom Hanks

Tom Hanks on olnud Quigley nimekirjas viisteist korda, neist viiel on ta haaranud kõrgeima koha. 2009. aastal ilmus ta ekraanile vaid filmis Inglid ja deemonid (Angels & Demons). Hanks on aastate jooksul oma publikumagneti võimet tõestanud, eelmisel aastal aitas tema osatäitmine USAs piletituluna sisse tuua sisse tuua 133,38 miljonit dollarit.


5. Robert Downey juunior

Kuigi Downey juuniori karjäär on olnud edukas ka varem, sai ta laiemale publikule tuntuks 2008. aastal nimiosaga Raudmehes (Iron Man). Eelmisel aastal osales ta filmides Soloist ja Sherlock Holmes, mis tõid USAs piletitulu 115,54 miljonit dollarit. Kuigi 2008. aasta teise kohaga võrreldes on seekordne edetabel mehe jaoks väike tagasiminek, oodatakse Raudmehele sel aastal järge, mis peaks ka staari taas edetabelis kergitama.

4. George Clooney
Quigley edetabelis on ta juba seitsmendat korda. Seekord tõid edu rollid filmides Õhus (Up in the Air), Mehed, kes jõllitavad kitsesid ( The Men Who Stare at Goats), Fantastiline härra Reinuvader (The Fantastic Mr. Fox), mis piletituluna kogusid USAs 78,86 miljonit dollarit.

3. Matt Damon
Jõudis edetabelisse tänu oma osatäitmistele filmides The Informant!, mille piletitulu ületas USAs 33 miljonit dollarit ja Invictus (tõi ainuüksi detsembris sisse hinnanguliselt 24,74 miljonit dollarit).

2. Johnny Depp
Depp troonis raha sissetoojate edetabelit 2006. ja 2007. aastal. 2009. aastal hääletasid USA kinoomanikud ta tabelis teisele kohale John Dillingeri rolli eest filmis Public Enemies (Avalikud vaenlased), mis tõi USAs 97,1 miljonit dollarit ning ülemaailmselt ulatus see 206 miljoni dollarini.

1. Sandra Bullock
78-aasta jooksul on edetabelit troonima tõusnud vaid 8 naist. Bullock jõudis eelmisel aastal kinolinale kolmes filmis: Blind Side (Varjatud külg), The Proposal (Abieluettepanek) ja All About Steve (Kõik Steve'ist). USAs tõid need kolm filmi kassatulu umbes 387,7 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles