Sylvesteri vaidlus – maksuameti häbiplekk

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sylvesteri maksuvaidlus läks riigile maksma pool miljardit krooni.
Sylvesteri maksuvaidlus läks riigile maksma pool miljardit krooni. Foto: Peeter Langovits.

Sylvesteri maksuvaidlus läks riigile maksma pool miljardit krooni. Võrdluseks, käibemaksu tõstmine tõi riigikassasse poole aastaga ligi 800 miljonit krooni. Nii et kui maksuameti juht Enriko Aav poleks olnud nii jäärapäine, võinuks kodanike maksukoormus väiksem olla.


Peale raha kandis riik maksuvaidlusega suurt mainekahju. Maksuamet vintsutas ärimehi aastaid kohtu vahet.



Peale selle näitas maksuamet üles erakordset «kindlameelsust», kui kolmeks osaks jagatud hiigelvaidluses tuli esimene lõplik lahend riigi kahjuks. Ka siis ei pidanud maksuamet vajalikuks pidurit tõmmata, vaid jäi rahumeeli ootama vaidluse teise osa kaotust kohtus. Iga selline ootamise päev maksis riigile 200 000 krooni.



«Amet teeb oma tööd,» ütles Enriko Aav vastuseks küsimusele, kas kavatseb Sylvesteri vaidluse kaotuse pärast tagasi astuda.



«Kas me peame vabandama selle eest, et oma tööd teeme?» küsis maksuameti juriidilise osakonna juhataja Villy Lopman. Eesti riigis on paraku nii, et tulumaksu tuleb tasuda eraisikul. Firmad teevad seda vaid siis, kui omanik võtab dividende.



Maksuamet sellest aru ei saanud, nende kooliraha tasuvad aga kõik maksumaksjad ühiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles