Kasahstan enda sõnul suurim uraanikaevandaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahhi naised.
Kasahhi naised. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstan ütles eile, et nad on uraani kaevandamises Kanadast ja Austraaliast ette jõudnud.


Kuna tuumaenergia tootmine maailmas on taas elumärke näitama hakanud, tõstavad kaevandusmahtusid ka uraanirikkad riigid.

Teade tuli vaid päev pärast süüdistusi, et Kasahstan on väga lähedal tehingule Iraaniga, mis tähendaks 1350 tonni uraani müüki islamiriigile 450 miljoni dollari eest.

Puhastatud uraani ehk kollase uraanimulla eksport Iraani tähendaks üleastumist ÜRO poolt Teherani suhtes kehtestatud sanktsioonidest, kuna viimane on keeldunud külmutamast oma uraani rikastamise programmi.

Teade, mille Iraan koheselt laimuks kuulutas, pani häirekellad helisema ka Washingtonis. USA välisministeerium ütles, et ÜRO sanktsioonide täiemahuline rakendamine on ülimalt tähtis, kui rahvusvaheline kogukond soovib diplomaatilisel teel takistada Iraani tuumarelva omandamast.

Kasahhi välisministeerium kuulutas kuuldused «alusetuks katseks kahjustada riigi mainet». Endine liiduvabariik, kes pärast iseseisvumist 1991. aastal vabatahtlikult nõukogudeaegsetest tuumarelvadest loobumisega Läänes kiitust pälvis, teenib nüüd uraaniekspordiga suurt raha ning on sõlminud tarnelepingud Venemaa, Jaapani, Hiina ja Indiaga.

Süüdistused tehingus Iraaniga tulid aga eriliselt ebamugaval ajal. Nimelt läheb tuleval nädalal suletud istungil kohtu alla riikliku tuumafirma Kazatompromi endine president Mukhtar Dzhakishev, keda süüdistatakse riiklike tuumavarade varguses. Mees on vahi all alates maikuust.

Kazatompromi andmetel on uraani tootmine tänavu tõusnud 63 protsendi võrra vähemalt 13 900 tonnini, mis on ligikaudu kolmandik maailma kogutoodangust.
Nende sõnutsi kasvab Kasahstani uraanitoodang tuleval aastal 18 000 tonnini.

Maailma Tuumaassotsiatsioon prognoosib, et nõudlus uraani järele kasvab eelolevatel aastatel 50 protsendi võrra, kuna maailmas - ja eriti Hiinas - rajatakse hulgaliselt tuumaelektrijaamu.

Kazatomprom ostis 2007. aastal Toshibalt 10-protsendilise osaluse USA grupis Westinghouse ning nõuab, et välispartnerid jagaksid nendega vastutasuks kaevandusõiguste eest tuumatöötlemise tehnoloogiat.

Kuigi Austraalia on uraani poolest rikas - Lõuna-Austraalias paiknevas ja BHP Billitoni omanduses olevas Olympic Damis on ligi 10 korda rohkem uraani, kui suuruselt teises teadaolevas maardlas - on Canberra keeldunud müümast uraani sellistele riikidele nagu India, kes ei ole alla kirjutanud tuumarelva leviku tõkestamise lepingule.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles