Jaapan avaldas ambitsioonika kasvustrateegia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Yukio Hatoyama pressikonverentsil järgmise aasta eelarvet tutvustamas. Jaapani aprillis algava järgmise aasta eelarve maht on rekordiline 92,29 triljonit jeeni.
Jaapani peaminister Yukio Hatoyama pressikonverentsil järgmise aasta eelarvet tutvustamas. Jaapani aprillis algava järgmise aasta eelarve maht on rekordiline 92,29 triljonit jeeni. Foto: AP / Scanpix

Jaapani valitsus käis eile välja ambitsioonika plaani riigi majanduse elavdamiseks, mis näeb ette sisemajanduse kogutoodangu vähemalt 2-protsendilise kasvu järgmisel aastakümnel.


Seatud eesmärk tähendaks täispööret võrreldes käesoleva, 2010. aasta märtsiga lõppeva majandusaasta jaoks prognoositud 4,3-protsendilise langusega.

Peaminister Yukio Hatoyama ütles, et valitsus loob kasvu stimuleerimiseks tuleva 10 aastaga 1,4 miljonit uut töökohta keskkonnasektoris, 2,8 miljonit tervishoiutööstuses ning 560 000 turismisektoris.

Hatoyama on veendunud, et valitsus suudab seatud eesmärgiga toime tulla. «Me kavatseme oma plaani iga hinna eest ellu viia,» ütles ta.

Samuti tõotas valitsus langetada novembris 5,2 protsendini tõusnud töötusmäära oma valitsusaja keskpaigaks 3 protsendi peale.

Neljandat kuud võimul olevat Jaapani Demokraatliku Partei valitsust on süüdistatud selles, et nad tõstavad oma valimislubaduste täitmiseks riiklikke kulutusi, omamata samas majanduskasvu strateegiat.

Jaapani majandus maadleb eksporti nõrgestava tugeva jeeni ning kangekaelse deflatsiooniga.

Möödunud nädalal avalikustas valitsus eelolevaks finantsaastaks rekordilise 92 300 miljardi jeenise (1000 miljardit dollarit) riigieelarve ning üritab turgutada sisenõudlust, toetades erinevatel viisidel majapidamisi, muuhulgas lastetoetuste näol.

Mõnest valimisloosungist on valitsus pidanud juba taganema, nagu näiteks plaanist tühistada ajutine bensiinimaks.

Valitsus plaanib väljastada 44 300 miljardi jeeni väärtuses uusi riigivõlakirju, mis mõjub turgudele murettekitavalt - on ju Jaapani riigivõlg lähenemas 200 protsendile SKTst.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles