Võlausaldajad: Küprost ootavad uued raputused

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp
Küprose lipp (vasakul) ja Euroopa Liidu lipp Foto: SCANPIX

Küprose kreeditorid hoiatavad, et saareriigi pangandus seisab silmitsi suurte tormidega: pangahoiused põgenevad ning hapude laenude hulk paistab kasvavat.

Euroopa Komisjon kirjutab oma esimeses raportis Nikosia 10 miljardi eurose abiapketi kohta, et valitsus kärbib küll kuulekalt kulutusi, kuid Küprose majandust – kus tänaseni kehtivad pretsedenditud kapitalikontrollid – varitsevad sügavad kuristikud.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), mille osalus paketis on 10 protsenti, tunnistab omapoolses ettekandes, et panganduskriisi mõju Küprose reaalmajandusele võib osutuda kardetust hullemaks, vahendab Wall Street Journal.

Pärast hoiustajate «kaasamist» on usaldus Küprose pankade suhtes sügavas languses ning pangahoiused põgenevad vaatamata valitsuse poolt seatud tõketele, seisab IMFi raportis.

Hoiuste väljavoolu suurust IMF ei täpsustanud.

Euroopa eksperdid jäid oma seniste ennustuste juurde, et tänavu kukub Küprose majandus 8,7 protsendi ja tuleval aastal 3,9 protsendi jagu, kuid töötusmäära prognoos korrigeeriti otsustavalt negatiivsemaks: tänavu jääb töötuks 17 protsenti ja tuleval aastal juba 19,6 protsenti küproslastest (varasemad ennustused vastavalt 15,5 ja 16,9 protsenti).

Kuigi raport rõhutas Küprose valitsuse tublidust abipaketi reeglite täitmisel, ütles üks ELi ametnik, et rõõmustamiseks pole tegelikult põhjust.

«Kui ma ütlen, et see uudis on positiivne, siis ma pean silmas, et võinuks hullem olla...» ütles anonüümsust palunud euroametnik.
Komisjon kirjutab, et Küprose pangandussektori remont on võtnud «rohkem aega, kui me alguses eeldasime, kuna olukord on keerukas». Ühtlasi tunnistab komisjon, et laenuandmine väike- ja keskettevõtetele on sisuliselt lakanud, juhtides tähelepanu sellele, et «pea-aegu kõik Küprose ettevõtted ongi väikesed».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles