Eesti võib Rahvusvahelise energiaagentuuri liikmeks saada juba novembri lõpus

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts.
Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Foto: Peeter Langovits

Eesti võib Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) liikmeks saada juba novembri lõpus, ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts täna agentuuri koostatud energiasektori ja –poliitika süvaanalüüsi esitlusel.

IEA tegevdirektor Maria van der Hoeven ütles, et Eestiläbirääkimised IEA-ga algasid 2011. aasta sügisel ja kogu protsess on võtnud kaks aastat.

«Mitte ühegi riigi liitumisprotsess pole kestnud vaid kaks aastat,» toonitas Maria van der Hoeven. «Paljudel riikidel võttis see 10 aastat. Kaks aastat on väga lühike aeg,» lisas ta.

Parts ütles, et Eesti jaoks on lähiajal toimuv ühinemine agentuuriga oluline teetähis saamaks aktiivseks osalejaks globaalse energiapoliitika kujundamisel.

IEA on OECD asutatud iseseisev agentuur, mis on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise eestvedaja maailmas. IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik. Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism naftakütuste varustuse kriisiolukordades ning lisaks saab Eesti agentuuriga liitudes kiire juurdepääsu maailmatasemel parimale energiavaldkonna statistilisele informatsioonile ja analüüsile.

IEA tegevus on laienenud väljapoole kütuse valdkonda ning pakub parimat analüütilist teadmist, ligipääsu statistikakogumikele ning rahvusvahelist võrdlusandmebaasi lisaks vedelkütusele ka muudes energeetika valdkondades, eelkõige gaasisektoris, aga järjest enam ka kliimapoliitikas, taastuvenergeetikas, energiatehnoloogiate vallas ning elektrimajanduses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles