Maksuamet valmistub aktsiisitõusuks

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaup.
Salakaup. Foto: Toomas Huik

Maksu-ja tolliameti tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg nentis, et ettevõtjate kartustel, et aktsiisi lisamisel aktiviseerub salaturg, on alust ja lubas, et amet suunab omalt poolt täiendavaid ressursse aktsiisipettuste ohjeldamiseks.

 

«Eks kasumimarginaalide suurenedes tuleb neid, kes salakauba ja maksupettuste pealt teenida soovivad, tõenäoliselt juurde,» lausus Järg.

Ta lisas, et amet sai uueks aastaks täiendavaid summasid lisajõu suunamiseks tollikontrolli üksustesse, mis peab aitama toime tulla üha suuremate pettuste ja salakaubaveo riskidega

Kavas on värvata juurde inimesi, samuti võtta kasutusele uusi tehnilisi vahendeid. Näiteks on juba korraldatud hange automaatse numbrituvastussüsteemi paigaldamiseks Lõuna-Eesti suurematele maanteedele Eesti-Läti piiri lähedusse.

Järgi sõnul on aktsiisikaupadega seotud organiseeritud kuritegevuse vastase võitluse kõrval oluline ka halduslike meetmete rakendamine. Need on suunatud ennekõike nn halli tsooni vastu, kus üksikisikud ei pane piiriületusel toime midagi seadusevastast, kuid hiljem sisemaal muutub sissetoodud kaup juba illegaalse turu osaks.

Selliste üksiküritajate hulk on idapiiril vähenenud. Põhjuseks on 1. juulil rakendunud sigarettide maksuvaba piirnormi vähendamine 40 sigaretini.

Samas on Järgi hinnangul viimasel ajal aktsiisikauba, ennekõike sigarettide, salakaubanduses trendid muutumas. Kui varem oli väga suur osakaal nimetatud hallil tsoonil, siis nüüd on üha rohkem juhtumeid, kus sigaretid on peidetud sõidukite keredesse. Samuti on riskid kõrged nn rohelisel piiril.

Täna on kõige suurem risk seotud meie avatud lõunapiiriga, kus kontrolli Schengeni viisaruumi reeglitest lähtuvalt olla ei saa. Sealtkaudu tuleb sisse suuri koguseid nii alkoholi, sigarette kui ka kütust, mis siis Eestis müüki paisatakse.

Musta turu osalised on erinevad ning maksu- ja tolliamet tegeleb nendega laial rindel. Organiseeritud kuritegevusega võitlemisel on oluline niiditõmbajate tabamine. «Meie eesmärk ei ole taga ajada üksikuid kullereid või tänavakaubitsejaid, vaid leida üles need illegaalsed võrgustikud, kus müük toimub ning kõige selle korraldajad,» selgitas Aav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles