Venemaa ja Ukraina allkirjastasid 2010. aasta naftatransiidi lisaleppe

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pumbajaam naftatorustikul Družba
Pumbajaam naftatorustikul Družba Foto: AP / Scanpix

Ukraina ja Venemaa kirjutasid eile õhtul alla lepingule, mis puudutab Ukrainat läbivat ja Euroopa Liitu jõudvat Vene naftatransiiti.


Osapooled allkirjastasid 2010. aasta kokkuleppe lisatingimuse, kinnitas Ukrtansnafta juht Sergei Zinkevitš agentuurile ITAR-Tass.

Naftogaz Ukrainõ ametlik esindaja Valentin Zemljanski ütles RIA Novostile, et Venemaa nõustus transiidimaksu 30-protsendise tõstmisega. Zemljanski kinnitas ka, et naftatransiidi maht Euroopa Liitu jääb järgmisel aastal 2009. aasta tasemele ehk 15 miljoni tonni juurde.

Energiaministeeriumi pressisekretär Irina Jessipova kinnitas RIA Novostile, et kokkulepe on allkirjastatud.

Naftogazile kuulub 100 protsenti Ukraina naftatorustike operaatorfirmast Ukrtransnafta.

Moskva ja Kiiev lepivad igal aastal kokku järgmist aastat puudutava koostöö küsimustes, kuid eile tuli ilmsiks, et 2010. aasta leppele pole veel punkti pandud. Seetõttu teatasid mitmed Vene uudisteagentuurid, et Vene naftatransiit Euroopa Liitu sattus ohtu.

Euroopa sai naftakonfliktist teadlikuks, kui Vene energiaministeerium saatis Euroopa Komisjonile kirja, milles hoiatas naftatarnete võimaliku katkemise eest torujuhtmes Družba. Kõnealuse torustiku kaudu jõuab nafta Slovakkiasse, Ungarisse ja Tšehhi.

Vene ministeeriumi saadetud kirja taga oli Kiievi kavatsus kergitada transiidimaksu. Transnefti president Nikolai Tokarev nimetas siis Kiievi nõudmisi «vastuvõetamatuks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles