Colliers: kinnisvara on odavnenud 40 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colliersi hinnangul on aktiviseerumas laopindade turg.
Colliersi hinnangul on aktiviseerumas laopindade turg. Foto: Margus Ansu.

Colliers International Advisors detsembrikuu Eesti ärikinnisvara turuülevaate kohaselt on kinnisvara hinnad Harjumaal aastaga langenud ca 40 protsenti.


Kuigi viimased kuud näitavad tehingute arvu kasvu ning mõnevõrra on kasvanud nii investorite kui tarbijate kindlustunne, näitavad hinnatasemed siiski jätkuvalt mõningast langustrendi.


Samas on oluliselt kasvanud kinnisvara ostu-müügitehingute arv Harju maakonnas - ligi 30 protsenti. Keskmine tehinguhind oli novembris 920 000 krooni, mis annab tunnistust aastasest ca 40 protsendisest hinnalangusest.

Kui ärikinnisvara osas teostati oktoobris 22 tehingut, siis novembris kasvas see 29le, millest 17 olid tehingud tööstusobjektidega. Hoonestamata maa tehinguaktiivsus on aga väga heitlik ning tehingute arv langes novembris oktoobriga võrreldes ligi 70 protsenti.

Ärikinnisvara üürihinnad olid novembris jätkuvalt kerges languses. Keskmine pakkumishind Tallinnas jääb 16 900 krooni ning küsitav üürihind 87 krooni piiresse ruutmeetri eest.

Büroopindade hinnatasemed on viimase kahe-kolme kuuga jäänud suhteliselt stabiilseks, kuna möödunud perioodide olulised hinnalangused on ärihoonete omanike jaoks viinud hinnad tasuvuspunkti piirile.

Kaubanduspindade sektoris on müügimahud endiselt langustrendis ning Tallinna linna poolt plaanitava müügimaksu lisamine süvendab seda ohtu veelgi. Samas on suurte kaubanduskeskuste vakantsus jätkuvalt nullilähedane.

Küll on aktiviseerumas laopindade turg, mis on ajendatud peamiselt välisfirmade plaanidest Eestist või Eestisse ümberasumisel.

Kasvanud on nõudlus ka väiksemate, 250-1000 ruutmeetriste tööstuspindade vastu, hinnasurve on suur ning hinnad näitavad endiselt mõningast langustrendi.

Aktiviseerunud on investeeringute turusektor, kus näeme järjest enam Skandinaavia investorite tärkavat huvi. Jätkuvalt otsitakse kindla rahavoo ning üürnikega pindasid, viimaste kuude tehingute põhjal tootlikkusega 10-12 protsenti.

Turg toimib selges euro-ootuses, kuid on selge, et 2010. aasta tuleb oluliselt aktiivsem ja huvitavam investeerimisaasta kui 2009, leiab Colliers.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles