Konkurentsiamet: ELi ühtse telekomituru plaan tõstab suure tõenäosusega kõneminuti hinda

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefon.
Mobiiltelefon. Foto: Raigo Pajula

Konkurentsiameti sideteenistuse juhataja Margus Kasepalu sõnul võib eelmisel nädalal esitletud Euroopa komisjoni ühtse telekomituru algatus (i.k SMI ehk Single Market Initiative, toim) tähendada Ida-Euroopa turgudel kõrgemaid mobiilsidehindu.

Euroopa Komisjoni eelmisel nädalal avalikustatud ettepanek Euroopa Liidu telekommunikatsioonituru ühendamiseks näeb ette kogu EL-i hõlmava ja rändlustasudeta mobiilside võimaldamise ning Euroopa-siseste rahvusvaheliste kõnede lisatasude kaotamise.

Lisaks sissetulekute vähenemisega silmitsi olevatele mobiilsideoperaatoritele on uut algatust teravalt kritiseerinud ka Euroopa Liidu liikmesriikide sideregulaatoreid ühendav organisatsioon BEREC, mille liige Eestis on konkurentsiamet.

Ameti sideteenistuse juhataja Margus Kasepalu sõnul pole komisjon regulaatoreid piisavalt uue eelnõu loomeprotsessi kaasanud ning kokkuvõttes võivad poolkohustulikud ettepanekud tähendada tarbijatele senisest kõrgemaid sideteenusehindu.

«Euroopa Komisjon on märkinud, et sidefirmad peaksid pakkuma klientidele sama hinda nii kodu- kui välismaal. Euroopa tasemel küll hinnad ühtlustuksid, kuid meie jaoks võib see tähendada päris olulist kõneminuti hinna tõusu. Sellega aga langevad hinnad pigem nö jõukamate riikide kodanikele, kuid väiksema ostujõuga Ida - Euroopa riikide tarbijatele  hinnad tõusevad,» ütles Kasepalu E24-le.

Tema hinnangul kaotavad või langetavad operaatorid suure tõenäosusega rändlusteenuste hindu ning tõstavad selle võrra riigisiseste kõnede või muude teenuste hindu. Kuna lõpptarbijate hinnad kujunevad vaba konkurentsi tingimustes, siis otsustab iga operaator ise milliste teenuste, pakettide ja hindadega ta turule tuleb.

Konkurentsiameti peadirektori asetäitja tõi välja ka teise uue algatusega seotud ohu. Nimelt võivad Euroopa Liidu liikmesriikide regulaatorid komisjoni ettepaneku tulemusena kaotada oma senise otsustus- ja tegutsemisvabaduse.

«Ärevust tekitab punkt, mille kohaselt saab Euroopa Komisjon hakata panema vetot regulaatorite poolt konkreetsel sideturul kavandatavatele kohustustele. Seega kaotavad riikide regulaatorid iseseisvuse. Kui praegu peavad riikide reguleerivad asutused igasuguste kohustuste jms rakendamisel arvestama kohalikku turu- ja konkurentsolukorda, siis SMI ettepaneku järgi tuleb teha seda, mis Euroopa Komisjon ette näeb.»

«Näiteks Eesti suhtes võib juhtuda, et väikese või ebaolulise turu jaoks, mille reguleerimine oleks mõistlik üldse lõpetada, tuleks soetada kallid kulumudelid (ca 0,5 milj €/mudel). Samamoodi peaksid kõik operaatorid sellised mudelid soetama ning lõppkokkuvõttes tuleb tarbijatel see hinna kaudu kinni maksta. Mingit sügavat vajadust selliste asjade järele aga ei ole,» kritiseeris Kasepalu Euroopa komisjoni algatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles