Samsungi eksjuht sai olümpia nimel amnestia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Samsung grupi juht Lee Kun-hee 14.augustil Seouli kohtumajast lahkumas.
Endine Samsung grupi juht Lee Kun-hee 14.augustil Seouli kohtumajast lahkumas. Foto: AP / Scanpix

Lõuna-Korea president andis täna ametlikult armu Samsungi endisele, maksudest kõrvalehoidumises ja usalduse kuritarvitamises süüdi mõistetud juhile Lee Kun-heele, lootusega suurendada riigi võimalusi korraldada 2018. aasta taliolümpiamängud.


Valitsuskabineti koosolekul vastu võetud ja neljapäeval jõustuv otsus valmistas küll palju rõõmu Samsungile ja ettevõtjate lobigruppidele, kuid seadis küsimärgi alla õigusriigi alustalad Lõuna-Koreas, kus perekondlikele äriklannidele ehk chaebolidele ikka veel väga suur võim kuulub.

Lee mõisteti augustis süüdi ebaseaduslike aktsiatehingute korraldamises ja teistes korruptsioonijuhtumites.
Korea justiitsministeerium rõhutas, et tegemist on rahvuslikke huvisid silmas pidava otsusega ning väljendas oma veendumust, et Lee suudab 2018. aasta taliolümpia Lõuna-Koreasse tuua.

Lee on Rahvusvahelise Olümpiakomitee liige, kuid pärast mullust altkäemaksuskandaali pani ta oma kohustused ajutiselt kõrvale. Valitsusametnikud loodavad, et ROKi eetikakomisjon amnestiat arvestades Lee taas lahkesti vastu võtab.

67-aastane Lee astus Samsungi eesotsast tagasi möödunud aasta aprillis ning talle mõisteti viieaastase katseajaga kolmeaastane vanglakaristus selle eest, et ta oma lastele alla turuhinna grupi aktsiaid müüs.

Lee, hüüdnimega Keiser, on siiani Lõuna-Korea tuntuim ärimees. Nii ärigrupid kui spordiringkonnad on teinud kõva lobitööd ja presidendile peale käinud, et talle amnestia välja kaubelda.

Nende väitel oli ta andestuse ära teeninud juba sellega, et mängis suurt rolli vaese agraarriigi muutmisel maailma suuruselt 11. majanduseks. Kuigi Lee enam Samsungit ei juhi, on tal tänu suurosalusele grupi üle siiski suur mõju.
Valitsuse esindajad usuvad, et Lee võiks teha tugevat lobitööd, et napsata Pyeongchangile taliolümpiamängud Saksamaa Müncheni ja Prantsusmaa Annecy' nina alt.

Samas läheb amnestia näiliselt vastuollu president Lee Myung-baki hiljutise lubadusega, et valitsus hakkab õigusriiki tugevdama. Samuti kutsus president kaasmaalasi üles kõrgete valitsusametnike, poliitikute ja ärijuhtide hulgas levinud korruptsioonile tugevamini vastu seisma.

Lõuna-Korea valitsusvälised organisatsioonid hoiatasid valitsust möödunud nädalal Leele armu andmast. Nende väitel on valitsus ametialastes kuritegudes süüdi mõistetud magnaatide vastu liiga leebe ning jätab mulje, et ärijuhid on seadusest kõrgemal.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles