Gildi pankureid ähvardab kohtukull

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidusõitja ja ärimees Erki Piirsalu eile ajakirjanikega vestelda ei soovinud.
Võidusõitja ja ärimees Erki Piirsalu eile ajakirjanikega vestelda ei soovinud. Foto: smrmotorsport.ee

Ralli- ja ärimees Erki Piirsalu sai investeerimiskelmuse eest kuriteokahtlustuse, sama ähvardab ka Gildi juhte ja osanikke, kes aitasid müüa imelisi kinnisvaraarenduse võlakirju kauges Aserbaidžaanis.



Novembris alustasid riigiprokurör Triin Bergmann ja keskkriminaalpolitsei üht Eestis seninägemata uurimist – politsei pole kunagi varem pidanud tõendama investeerimiskelmust. Vähem kui kahe kuuga sai üks inimene ka kuriteokahtlustuse.



«See ei ole Gildi inimene, ta ei ole Gildi juhatuses ega omanikeringis,» ütles Bergmann eile. «Tema nime ma ei avalikusta.»



Eesti Ekspress kirjutas septembris, kuidas Eesti ärihaisid pügati nagu lambaid. Kokku umbes 260 miljoniga said teiste seas petta suurärimehed Hans H. Luik, Marcel Vichmann ja Olari Taal, aga ka meie suusakuulsuse Kristina Šmigun-Vähi abikaasa ja mänedžer Kristjan-Thor Vähi. Rikkurid uskusid Gildi pakutud imelist kinnisvaraarendust Aserbaidžaanis. Võlakirjade eest makstud rahaga pidi kerkima luksuslik elurajoon.



Asjad olid korraldatud nii kavalalt, et Gild oli kõigest abimees võlakirjade müügi juures. Võlakirju emiteeris Seaside Residence Baku OÜ. Ainus Gildiga mitteseotud inimene selles loos on Erki Piirsalu. Tema telefon oli eile õhtul välja lülitatud.



Riigiprokuratuuri avalike suhete juht kinnitas eile, et Piirsalu on saanud kuriteokahtlustuse, aga vahi alla teda võetud ei ole. Bergmann märkis, et kahtlustus ootab ees veel mitut inimest ja äriühingut. «Uurime investeerimiskelmust, see puudutab ühte võlakirja emissioon, ma ei kinnita ega lükka ümber, kas kahtlusaluste ringi lisanduvad ka Gildi omanikud või juhid,» lausus Bergmann.



Gild Bankersi pressiesindaja Kadri Kütt teatas eile õhtul, et prokuratuur on alustanud kriminaalmenetlust ASi Gild Financial Advisory Services suhtes seoses OÜ Seaside Residence Baku võlakirjaemissiooni läbiviimise nõustamisega.



«Menetluse huvides ei saa hetkel rohkem infot anda,» teatas Gild Bankersi juhtivpartner Rain Tamm. Millegipärast oli Gildi jaoks eriti tähtis toonitada, et politsei ei viinud kontorist kaasa Rain Tamme arvutit.



Seaside Residence Baku projektiga oli tihedalt seotud Gildi omanik ja juhtkonna liige Tõnis Haavel, kes teatas detsembri alguses ootamatult, et  lahkub Gildist.



Finantsjärelevalve avalikustas eelmisel nädalal vahetult enne ajalehetoimetuste sulgemist jõulupühadeks, et trahvis Gildi investeerimisfondi pettuse eest. Nimelt teatas Gild Arbitrage’i  riskikapitalifond investoreile, et on omandanud Armeenias väärismetallide kaevandamise õiguse, tegelikult oli Gild saanud aga vaid õiguse maavarasid uurida. Finantsjärelevalve nõudel vahetus Gildi fondide juht, kelleks sai endine hansapankur Tõnu Pekk. Ülirikaste võrdkujuks olnud Gild Bankersi äri mureneb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles