Euroopa sideasutused: ühtse telekomituru ettepanek on puudulik

Kalev Aasmäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu digitaalarengu volinik Neelie Kroes
Euroopa Liidu digitaalarengu volinik Neelie Kroes Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu riikide elektroonilise side reguleerivate asutuste ühendatud amet BEREC teatas, et Euroopa komisjoni digitaalarengu voliniku Neelie Kroesi poolt eelmisel nädalal esitletud ettepanek Euroopa ühtse telekomituru loomiseks on koostatud kiirustades ning vajaliku analüüsita, kirjutab Mobile World Live.

BERECi avalduse kohaselt «üritatakse ettepanekut kiirustades, vajalike selgitusteta ning potentsiaalseid tagajärgi täielikult analüüsimata Euroopa seadusandlusesse suruda.»

BEREC väidab, et Euroopa telekomisektori seis «ei ole nii kõle, nagu seda näidatakse» ning Kroesi plaanid võivad vähendada ettevõtete juriidilist kindlust, mida neil on aga vaja edasiste investeeringute planeerimiseks.

BEREC tõi seejuures välja OECD 2012. augusti raportis avalikustatud statistika, mille järgi pakutakse Euroopa kõige suurema konkurentsiga turgudel telekomiteenuseid USAga võrreldes kaks korda madalama hinnaga.

Samuti võib ameti hinnangul ettepaneku läbiminekul praegune võimutasakaal komisjoni, liikmesriikide ja sidet reguleerivate asutuste vahel kaduda ning otsustavalt suureneda komisjoni mõju.

Kroes teatas Financial Timesi vahendusel, et tutvub hoolikalt kogu ettepaneku tagasisidega.

«BERECi panus oli selle regulatsiooniettepaneku koostamisel väga oluline ning ameti osa jääb kahtlemata väga oluliseks ka selle rakendamisel,» ütles ta.

Euroopa Komisjoni eelmise nädala ettepanek Euroopa Liidu telekommunikatsioonituru ühendamiseks näeb ette kogu EL-i hõlmava ja rändlustasudeta mobiilside võimaldamise ning Euroopa-siseste rahvusvaheliste kõnede lisatasude kaotamise.

EL-is reisides sissetulevate kõnede eest nõutavad rändlustasud keelustataks alates 1. juulist 2014. Ettevõtjatel oleks kaks valikut - kas pakkuda selliseid kõnehindu, mida kohaldatakse kogu ELis ja mille kujundab sisekonkurents, või lubada klientidel lahkuda, mis tähendab, et nad valivad teise rändlusteenuse pakkuja, kellel on madalamad hinnad (ilma, et tuleks osta uus SIM-kaart).

Euroopa-siseste rahvusvaheliste kõnede lisatasud kaotatakse. Hindade määramisega teeniks ettevõtjad tagasi objektiivselt põhjendatud kulud, kuid mobiililt tehtud ELi-siseste kõnede hind ei saaks olla kõrgem kui 0,19 eurot minuti eest (lisandub käibemaks).

Internetisisu blokeerimine ja piiramine keelatakse ja seeläbi antakse kasutajatele juurdepääs täielikule ja avatud internetile, olenemata lepinguga seotud kuludest või ühenduse kiirusest. Tarbijatel on õigus kontrollida, kas nende internetiühendus on nii kiire, kui lepingus lubatud, ning leping lõpetada, kui tingimused ei ole täidetud.

Klientidel on edaspidi õigus selges keeles kirjutatud ja rohkemaid võrdlusandmeid sisaldavale lepingule; suuremad õigused vahetada teenusepakkujat või lepingut; õigus iga hinnakava puhul 12 kuu pikkusele lepingule, kui puudub soov pikemat lepingut sõlmida; õigus lepingust loobuda, kui lubatud internetikiirust ei tagata; ning õigus pärast teenusepakkuja vahetamist e-kirjade uuele aadressile edastamisele.

«Jõuline samm Euroopa ühtse telekommunikatsioonituru loomise suunas on väga vajalik Euroopa strateegiliste huvide ja majandusliku edenemise jaoks. Seda nii telekommunikatsioonisektori enda kui ka nende kodanike jaoks, kes on pettunud, kuna neil puudub täielik ja õiglane juurdepääs internetile ja mobiilsideteenustele,» ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles