Vaata, kus sünnivad Soome edukaimad idufirmad

Liisu Arumäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomes Aalto Ülikooli juures asuvas Startup Saunas luuakse maailmas unikaalseid tooteid ning aidatakse helgetel peadel oma ideid ellu viia. Ülikooli juures asub ka AppCampus, mis pakub rahastust Windows Phone'ile loodavatele aplikatsioonidele ning Design Factory, kus saab oma toodete prototüüpe luua. Samuti tegutseb ülikooli juures Aalto EE Ärikool, mis kuulub 0,4 protsendi maailma parimate ärikoolide hulka.

Aalto EE (Aalto University Executive Education)  üksused asuvad lisaks Soomele ka Rootsis ja Singapuris ning õpet pakutakse ka Poolas, Lõuna-Koreas, Taiwanis, Hiinas, Indoneesias ja Venemaal. Viimastel aastatel on Aalto EE tippjuhtidele suunatud programmide vastu kasvanud huvi ka Eesti tippjuhtide hulgas ning tänaseks on juba esimesed neist ka Aalto EE vilistlased.

AppCampus on rakenduste kiirendi, mille eesmärgiks on edendada Windows Phone'i ja Nokia platvormidele mõeldud mobiilirakenduste arengut. Hetkel töötab AppCampuses 12 meeskonda üle maailma, kes peavad nelja nädalaga oma aplikatsiooniidee reaalsuseks tegema.

AppCampuse juhi Pekka Sivoneni sõnul toimus neil «globaalne talendijaht», kus oma visiooni järgmiseks Windows Phone'ile mõeldud superaplikatsiooni loomiseks esitas 3200 võistkonda. Praegu, sügiseses vahetuses, töötab oma idee kallal 12 meeskonda, kelle idee rahastussumma võib olla kas 20 000, 50 000 või 70 000 eurot.

Sivoneni sõnul on noortega kandideerimisvestlusi läbi viies kohe aru saada, kelles on ettevõtja ainest ja kelles mitte.

«Eelkõige tuleb olla kirglik ja järjekindel, Angry Birds oli samuti alles 52. selle loojate mäng,» toob ta näiteks.

AppCampus on Aalto Ülikooli, Microsofti ja Nokia koostööprojekt.

Design Factory on koostöökeskkond, mis ei kuulu küll ühegi Aalto Ülikooli osakonna alla, kuid pakub uutmoodi õppe- ja katsetussüsteemi kõigile soovijatele, nii tudengitele, õppejõududele kui ettevõtjatele.

Design Factory majas on erinevate ideede prototüüpide loomiseks mõeldud ruumid, näiteks puutöö ruum, mis on varustatud vajalike tööriistade, materjalide ja seadmetega ning kudumisruum rõivaste valmistamiseks. On ka tavalised seminariruumid, kuhu kokku tulla ning erinevate mõtete üle isekeskis aru pidada.

Startup Saunas nõustavad oma ala eksperdid värskelt alustavaid idufirmasid ning selle kaudu on ülikooli lõpetanutel võimalik minna praktikale ka näiteks Silicon Valley'sse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles