Rotterdami rotid ronivad politsei karjääriredelil

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotterdami rotid ronivad karjääriredelil.
Rotterdami rotid ronivad karjääriredelil. Foto: Peeter Langovits

Paljude silmis on rotid kahjurid ja paras nuhtlus. Hollandi sadamalinnas Rotterdamis rabavad närilised aga tänuväärset tööd teha – võideldes kuritegevusega.

Kaks aastat kestnud jõupingutuste tulemusel on Rotterdami politseil õnnestunud välja õpetada viiest rotist koosnev kaader, mis tegeleb narkootikumide, lõhkeainete, tulistamise jälgede, vere ja muu sellise väljanuhkimisega.

Rotid, kelle tööd kroonib väidetavalt 95-protsendiline edu, kannavad kriminaalromaanidest ja telesaadetest tuntud detektiivide nimesid (Magnum, Poirot, Derrick, Jansen ja Janssen), kirjutab Bloomberg Businessweek.

Kuriteopaikades detektiivide kvintett kohal ei käi, samuti ei lubata neil kahtlusaluseid mööda ringi ronida ja neid nuusutada.

Pigem antakse rott-politseinikele nuusutamiseks riideid, millega kahtlustatavad kokku on puutunud.

«Kui täna leiaks aset tulistamine ning vahi alla võetaks mitu kahtlustatavat, oleks tulistamise jälgede analüüsiks tarvis kemikaale, mikroskoope, vastavaid töötajaid – see kõik võtaks vähemalt kaks tundi aega,» ütles rottide koolitaja Monique Hamerslag. «Rotid teevad sama töö ära kahe sekundiga.»

Politseiosakonnast öeldi, et kohtutes rottide avastusi ei arvesta, küll aga kiirendavad nood tunduvalt tööprotsessi.

Rottide rakendamisel on kahjuks ka oma varjuküljed: esiteks võtab väljaõpe väga palju aega, teiseks elab enamik neist vaid kahe-kolme aastaseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles