Ettevõtja: kõik juhid võiksid oma lahkuvate töötajatega teha lahkumisintervjuu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räägi lahkujatega - võid üllatavalt palju oma ettevõtte kohta teada saada. Pilt on illustratiivne.
Räägi lahkujatega - võid üllatavalt palju oma ettevõtte kohta teada saada. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Kas tahad teada, mis päriselt toimub su ettevõttes? Küsi seda lahkuvatelt töötajatelt, soovitab Union Square Ventures asutaja Fred Wilson.

Ta kirjutab, et on õppinud lahkumisintervjuudest rohkem kui mis tahes muust juhtimistehnikast. «Kui inimene on ettevõttest lahkumas, siis ei ole tal hirmu rääkida asjadest täpselt nii nagu need on. See on suurepärane õppimise koht juhile ning kõik juhid võiksid selliseid intervjuusid oma lahkuvate töötajatega teha,» ütleb Wilson.

Kuid mida peaksid juhid neilt kohtumistelt otsima? Wilson soovitab ära tunda korduvaid mudeleid. Kui erinevad inimesed nimetavad oma lahkumise põhjusena samu või sarnaseid probleeme, siis on juhi asi leida viis asjade parandamiseks ettevõtte sees, et vältida järgmiste töötajate samal põhjusel lahkumist.

Siin on mõned soovitused Wilsonilt:

Leia põhjus üles. Kontekst on väga oluline mõistmaks, miks keegi lahkub. Nad võivad anda sulle detaile, kuid kogu pildi pead sa ise kokku panema.

Ära asu lahkuva töötajaga vastasseisu. Lahkumisintervjuu pole kindlasti nõiajaht ning sa ei tohiks töötajale vastanduda, ükskõik kui hirmsaid asju ta räägib. Mida enam sa suudad vältida vastandumist, seda kasulikum intervjuu on ja seda rohkem saad sa sellest õppida.

Vaata asja mõlemalt seisukohalt. Igal inimesel on asjade kohta oma arvamus ja kogemused. Sa ei pea kõike, mida lahkuv töötaja räägib, võtma kui tõekuulutust. Kui sa oled tuttav probleemi kontekstiga, on sul lihtne detailid sinna sobitada ning asja olemusest ülevaatlik pilt saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles